Windmolens groeien niet uit de Noordzee

Tender Windparken Hollandse Kust West VII

Op 12 mei 2022 is de sluitingsdatum voor de tender windparken Hollandse Kust West VII. De Ambassade van de Noordzee dient die dag bij de verantwoordelijke dienst van de Rijksoverheid een alternatieve inzending in waar de afgelopen maanden aan is gewerkt door Bruno Vermeersch, Darko Lagunas, Halima Tantawy, Maarten Erich, Susan Arts, Thijs Middeldorp en Ziega van den Berk.

Een multidisciplinair team van de Ambassade van de Noordzee heeft onderzoek gedaan naar de menselijke en meer-dan-menselijke stemmen en belangen rond de ontwikkeling van windparken op zee. Uitgangspunt van de Ambassade is dat zeewier, bruinvis en de zee van zichzelf zijn, en dat geldt ook voor rivieren, bossen en bergen aan de andere kant van de wereld. Een mondiale blik blijkt echter afwezig in het Programma van Eisen van de Rijksoverheid voor windpark Hollandse Kust West Kavel VI en VII. Hierdoor dreigen we met de energietransitie fouten van het verleden te herhalen. We creëren opnieuw een ‘onzichtbaar buiten.’ Windenergie in Nederland gaat ten koste van leefomgevingen in onder meer Chili, Zuid-Afrika, China, Congo en Indonesië.

Het onderzoeksteam keek naar drie schaalniveaus: (1) het mondiale niveau van de grondstoffenketen, (2) de Nederlandse energietransitie en (3) de kansen van een windpark voor de onderwaterwereld.

Op basis van de bevindingen kan de Ambassade van de Noordzee niets anders dan de Rijksoverheid verzoeken om de gunning van Hollandse Kust (west) Kavel VII uit te stellen en te gaan werken aan een aangescherpt Programma van Eisen. Daarin krijgen extra voorwaarden dan een plek: een rechtvaardige omgang met de benodigde grondstoffen en de mensen die ze uit de grond halen, expliciete opbrengsten voor het zeeleven en een juridische vorm waarin de belangen van mensen en meer-dan-mensen worden vertegenwoordigd.

Lees hier de inleiding van het plan.

Download het gehele plan hier.