Welkom in het parlement van de dingen

Bruno Latour educatie- en publieksprogramma 

In 2020 werkt de Ambassade van de Noordzee samen met de Stichting Internationale Spinozaprijs aan een educatie – en publieksprogramma getiteld Welkom in het parlement van de dingen. Aanleiding is de uitreiking van de Spinozalens aan de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour (1949).

Latour, techniek en duurzaamheid

De Spinozalens wordt om het jaar uitgereikt aan een denker die met zijn of haar oeuvre een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft geleverd. Volgens de jury van de Spinozalens heeft Latour als een van de eersten de relatie tussen technologie, menselijk gedrag en duurzaamheid geagendeerd. Al begin jaren negentig formuleerde hij de zeer vernieuwende gedachte dat niet-mensen (dieren, planten, rivieren, zeeën et cetera) in onze democratie een stem moeten krijgen. Sindsdien houdt hij geregeld een pleidooi voor een ‘parlement van de dingen’.

Educatie – en publieksprogramma

De Ambassade van de Noordzee, als collectief dat zichzelf tot doel heeft gesteld het gedachtegoed van Latour praktisch vorm te geven, is de aangewezen partner van de Stichting Internationale Spinozaprijs bij het samenstellen van een educatie- en publieksprogramma. Voor MBO, HAVO en VWO organiseren we parlementsessies in de klas in samenwerking met Building Conversation. Ook organiseren we samen met het PhilosophyLab van de Universiteit Twente op universiteiten door heel Nederland een Bruno Latour-ontwerpwedstrijd en nodigen we publiekspodia en musea uit om een programma samen te stellen in aanloop naar de uitreiking van de Spinozalens op 24 november 2020.

Lees hieronder meer over de verschillende onderdelen.