Uitreiking Spinozalens aan Bruno Latour in FElix Meritis

Op 24 november 2020 ontving de Franse socioloog en filosoof Bruno Latour (1949) in Felix Meritis de Spinozalens 2020 uit handen van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. De avond werd georganiseerd door de Stichting Internationale Spinozaprijs, de Ambassade van de Noordzee, Felix Meritis in samenwerking met mediapartner Brainwash/ Human.

Bekijk het programma hier terug.

De Spinozalens-cyclus 2019 – 2020 stond in het teken van technologie. Volgens de jury is Bruno Latour een van de eersten die technologie als maatschappelijke factor is gaan interpreteren. Daarnaast agendeerde Latour al begin jaren negentig het thema duurzaamheid. Volgens hem hebben niet-mensen zoals zeeën, planten, dieren en microben een eigen stem die in onze democratie gehoord moet worden. Zijn pleidooi voor een ‘Parlement van de Dingen’ is zeer vernieuwend en leidt tot een andere omgang met alles wat niet-mens is.

De jury van de Spinozalens 2019 – 2020 bestond uit em. prof.dr. Herman Wijffels (voorzitter), prof.dr. Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), prof.dr. Damiaan Denys (Universiteit van Amsterdam), prof.dr. Karen Maex (rector magnificus Universiteit van Amsterdam) en dr. Katleen Gabriëls (assistant professor Universiteit Maastricht).

LEES HIER HET JURYRAPPORT

Bruno Latour

Bruno Latour (1947) is filosoof, antropoloog en socioloog. Van 1982 tot 2006 was hij verbonden aan de École nationale supérieure des mines in Parijs en doceerde hij daarnaast aan de University of California San Diego, de London School of Economics en Harvard University; vanaf 2006 is hij hoogleraar aan Sciences Po Parijs, naast benoemingen aan de London School of Economics en Cornell University. Zijn werk is in vele talen vertaald. In 2013 ontving hij de prestigieuze Ludvik Holberg International Memorial Prize. In 2020 wordt hij geëerd met de Spinozalens.

Programma uitreiking

Gastvrouw van deze avond in Felix Meritis was Daan Roovers, bestuurslid van de Stichting Internationale Spinozaprijs en Denker des Vaderlands. De avond zag er als volgt uit:

— korte artistieke opening door kunstenaars Harpo ’t Hart Ibelisse Guardia Ferragutti
— toelichting op het ‘Parlement van de Dingen’ door jurist Daphina Misiedjan
— interview met Bruno Latour door essayist en schrijver Bas Heijne aan de hand van kritische vragen van de filosofen Peter-Paul Verbeek, Donna Haraway & Chantal Mouffe
— virtuele overhandiging van de Spinozalens 2020 aan Bruno Latour door burgmeester Femke Halsema
— korte aanvaardingsspeech van Bruno Latour vanuit Parijs

Info & tickets

24 november 2020, 20.00 — 20.31

Het programma is Engels gesproken. Kijk hier voor meer informatie over het programma, sprekers en gasten.

Bekijk het programma hier terug.

De uitreiking van de Spinozalens aan Bruno Latour was de aanleiding voor het educatie – en publieksprogramma Welkom in het Parlement van de Dingen, van 19 — 27 november 2020 op diverse locaties. Lees hierover meer op www.parlementvandedingen.nl