The City Beyond the Human

Lees hier The City Beyond The Human, een essay van Darko Lagunas voor Designing Cities for All, een publicatie van Pakhuis de Zwijger, november 2022.

”Getting close to the eel means not only reading and talking about eels with ecologists or biologists. It is also about embodiment, multisensory experience and exploring the multiplicity of narratives surrounding the eels’ existence.”

Anguilla anguilla

Milieusocioloog Darko Lagunas vroeg zich af wat wij als mens kunnen leren van de paling. Voor de Ambassade van de Noordzee ging hij op zoek naar mensen met een bijzondere, belichaamde relatie met de paling. Als onderdeel van zijn etnografisch onderzoek maakte hij een serie korte, gefilmde portretten waarin ‘tolken van de paling’ een poging doen om antwoord te geven op deze vraag. De video’s zijn omlijst door een muurschildering van kunstenaar Dewy Elsinga / BUTTERFINGAZ, geïnspireerd op de vier metamorfosen van de paling.

Met: Theo Rekelhof, palingvisser; Erwin Winter, vismigratie-onderzoeker en Noam Youngrak Son, communicatie-ontwerper. Meer informatie..