Terugblik De paling is ook een Amsterdammer @OBA Oosterdok

De Ambassade van de Noordzee luistert naar de stem van de Noordzee en het leven in zee. Zo ook naar de paling. In het Oosterdok werken we samen met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw aan een palingpark, een gemeenschappelijke ruimte voor mens en onderwaterwereld. In de OBA Oosterdok organiseerden we van 1 – 31 oktober 2022 het programma De paling is ook een Amsterdammer/ Anguilla anguilla over de dialoog met de onderwaterwereld. En leerden we de paling op een hele nieuwe manier kennen.

De smaak van de paling

Het programma De smaak van de paling op 1 oktober 2022, tevens de opening van de installatie Anguilla anguilla van Darko Lagunas en Dewy Elsinga/ BUTTERFINGAZ – stond in het teken van een nieuwe ontmoeting met de paling. Niet door haar te proeven, maar door dit ongrijpbare wezen via smaak en geur beter te leren kennen: zintuigen die zij zelf ook inzet tijdens haar epische reis. Aan de hand van verhalen van Blaka Online / Kofi Orunmila, Hanne van Beuningen, Darko Lagunas, Noam Youngrak Son, Dewy Elsinga / BUTTERFINGAZ en Thijs de Zeeuw kwamen onderwerpen voorbij als migratie, queerness, transformatie, inheemse holistische filosofie, winti én urban planning voor niet-mensen. Moderator deze middag was: Rokhaya Seck.

Anguilla anguilla

1 oktober 2022 markeerde tevens de opening van het kunstwerk Anguilla anguilla in de fotogalerij van de OBA, een samenwerking tussen milieusocioloog Darko Lagunas en kunstenaar Dewy Elsinga/ BUTTERFINGAZ. Darko presenteerde een serie gefilmde portretten van mensen met een bijzondere relatie met de paling, omlijst door een muurschildering van Dewy.

Broodje veggie eel

Deze oktobermaand In de OBA konden kinderen tijdens de Alien workshop begeleid door ontwerper Yi Fei Chen leren ontwerpen voor niet-mensen, werd de film Nederland Onder Water vertoond van Arthur de Bruin en konden deelnemers experimenteren met smaak en geur in een poging een broodje vegetarische paling te maken samen met kunstenaar Sheng Wen Lo.

Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Ravon en Stichting Brave New Works