Start programma 2019

Op woensdag 27 maart trapt de Ambassade van de Noordzee haar jaarprogramma 2019 af met een symposium in Museum Beelden aan Zee en aan het strand van Scheveningen. Met werk en presentaties van kunstenaars Carmen Schabracq, Frank Bloem, Valerie van Leersum, ontwerper Axel Coumans en mariene bioloog Maarten Erich, en bijdragen van medewerkers van de Ambassade van de Noordzee; Anne van Leeuwen, Harpo ‘t Hart en Thijs Middeldorp.

De activiteiten in 2019 staan in het teken van onderzoekend luisteren naar de zee. We vatten het begrip luisteren ruim op: we luisteren niet alleen met onze oren, maar met al onze zintuigen en ons empathisch vermogen. Zo geven wij onszelf en de rest van de omwonenden van de Noordzee een voorstelling van de vele stemmen van de zee. Luisteren naar de Noordzee begint met het verbeelden van haar stemmen. Hoe klinkt de politieke stem van kabeljauw, het plastic in de zee, van de kleur van het zeewater, of de zilvermeeuw? En hoe kunnen we ons menselijk perspectief en onze zintuigen afstemmen op deze ongewone stemmen? Welke beelden, media, verhalen en manieren van waarnemen kunnen ons daarbij helpen?

Programma 27 maart

Welkom & introductie, Anne van Leeuwen en Harpo ’t Hart | Anne van Leeuwen werkt binnen de Ambassade aan de vraag hoe het leven in de Noordzee gerepresenteerd kan worden. Zij opent de dag met een kort verhaal over de missie, jaardoelen en werkzaamheden van de Ambassadevan de Noordzee. Vervolgensintroduceert Ambassade-medewerker Harpo ’t Hart het verbeeldingsprogramma van de Ambassade en de kunstenaars die hier in 2019 mee aan de slag gaan.

Zeemond, Harpo ’t Hart en Carmen Schabracq | Geluidskunstenaar (want dat is hij ook) Harpo ‘t Hart en beeldend kunstenaar Carmen Schabracq presenteren hun ontwerp voor een grote drijvende installatie: de Zeemond – een instrument dat wordt bespeeld door de zee, zodat zij direct een stem krijgt. Hierdoor wordt de Noordzee zelf een actieve performer in een performance die ons allemaal aangaat. Aansluitend vinden vier workshops plaats: 

De geur van de Noordzee, Frank Bloem | Teer, diesel, zeewier en krabben. Geurkunstenaar Frank Bloem laat verschillende componenten ruiken waaruit de geur van de Noordzee is opgebouwd. Zo kunnen we op een geheel nieuwe manier kennis maken met de Noordzee. Wat zijn de geuren die maken dat de Noordzee ruikt zoals die ruikt? Welk zeeleven draagt eraan bij? Wat doen die geurenmet dit Noordzee-parfum?

Streaming Sandwaves Project (SSP), Axel Coumans | Streaming Sandwaves Project is een instrument om te luisteren naar het oneindige gesprek, of de uitwisseling, die de kustlijn en het water met elkaar hebben. Wanneer het getij terugtrekt, blijft er een rimpelige afdruk achter in het zand. SSP is een scanner die dit patroon omzet in een geluidsgolf en zo hoorbaar maakt.

Plastic wandeling, Maarten Erich | Marienebioloog Maarten Erich neemt ons mee op een strandwandeling waar we inzicht krijgen in de impact die plastic heeft op de Noordzee,haar bewoners en op onszelf.

De kleur van de Noordzee, Valerie van Leersum | Vanuit de vraag ‘wat is thuis?’ onderzoekt Valerie van Leersum de verhouding tussen plek, identiteit en het steeds veranderende landschap. Aan de hand van de kleur van de Noordzee zoekt ze naar beelden, verhalen en rituelen die de Noordzee verbinden met haar bewoners. Ook zoekt ze naar de relatie tussen kleuren van menselijke ogen en de kleuren van de zee.

  • 14:00 — Welkom in de Ambassade van de Noordzee, Anne van Leeuwen
  • 14:15 — Introductie verbeeldingslijn, Harpo ’t Hart
  • 14:30 — Presentatie Zeemond, Carmen Schabracq en Harpo ’t Hart
  • 14:50 — Naar het strand met vier workshops: Streaming Sandwaves Project door Axel Coumans, De geur van de Noordzee door Frank Bloem, Plastic wandeling door Maarten Eric en De kleur van de Noordzee door Valerie van Leersum
  • 16:40 — Afsluiting, Thijs Middeldorp, één van de initiatiefnemers van de Ambassade, vertelt over de volgende activiteiten van de Ambassade
  • 17:00 — Einde en voor wie wil: borrel

Locatie: Museum Beelden aan Zee Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag

Datum: 27 maart 2019

Tijd: 14:00 – 17:00. Met voor wie wil daarna een borrel.

RSVP: anne@ambassadevandenoordzee.nl. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.