Spinozalens 2019-2020 naar Bruno Latour

Op 21 november 2019 werd in de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester de Spinozalens 2019-2020 toegekend aan de Franse denker Bruno Latour. Het was voor de Ambassade van de Noordzee een eer om de bekendmaking mee te kunnen maken. De internationale tweejaarlijkse filosofieprijs de Spinozalens gaat altijd naar een dode en een levende denker. Naast Latour werd de Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) geëerd.

De prijs staat deze editie in het teken van technologie. Bruno Latour is volgens de jury een van de eersten die technologie als maatschappelijke factor is gaan interpreteren. Daarnaast heeft hij al begin jaren negentig het thema duurzaamheid geagendeerd. Volgens Latour heeft de natuur een eigen stem die in onze democratie gehoord moet worden. Een zeer vernieuwende gedachte, die leidt tot een andere omgang met alles wat niet-mens is.

Latours gedachtegoed is de motor onder het Parlement van de Dingen, met de Ambassade van de Noordzee als meerjarige casus. We zijn dan ook heel blij met deze erkenning die betekent dat Latours werk een jaar lang breed in de belangstelling komt te staan!

Foto: Maartje Geels