De Ambassade van de Noordzee gaat een samenwerking aan met Museum Panorama Mesdag in Den Haag. Museumdirecteur Minke Schat: ‘Waar Hendrik Willem Mesdag zijn liefde voor de zee uitte in zijn beroemde quote: ‘De zee is mijn’, wordt anno nu de vraag gesteld: ‘Van wie is de zee eigenlijk?’ Het sluit aan bij de missie van het museum om nieuwe vergezichten te kunnen bieden’.
Christiane Bosman, Harpo ’t Hart en Thijs Middeldorp voegen daar vanuit de Ambassade aan toe:
“Hendrik Willem en Sientje Mesdag schilderen niet alleen het Panorama Mesdag in Den Haag, zij waren ook onderdeel van de beweging die in Nederland stukken aarde wilde beschermen tegen de menselijke Westerse wereld van grootschalige ontginning en het tot menselijk nut maken van de aarde.”
“Vandaag is het andersom: ons Westerse wereldbeeld, de mensen en al het andere leven staat onder grote druk van de aarde die reageert op de gevolgen van industrialisatie en ontginning. Deze verandering vraagt om een nieuwe kijk op wat we de afgelopen honderd jaar ‘natuurbescherming’ noemden. We vinden het heel bijzonder met Museum Panorama Mesdag en de andere partners zoals Stichting Duinbehoud en vooral ook het publiek nieuwe perspectieven en opvattingen over ‘natuur’ te verkennen.”
In navolging van de Mesdags die met het Panorama het Seinpostduin wilde beschermen, worden kunstenaars, wetenschappers en artiesten gevraagd welke panorama’s, perspectieven en vergezichten deze tijd nodig heeft. Naast zorg voor het duingebied wordt aandacht gevraagd voor de Doggersbank, de kraamkamer van de Noordzee. De Doggersbank is onderzees en niet zichtbaar voor het publiek. Met een ‘zee-perspectief’ wordt in een tentoonstelling (2026) en diverse publieksprogramma’s (2025, 2026) deze bijzondere onderzeese zandbank invoelbaar gemaakt als een hedendaags panorama. Dit doen we in samenwerking met Stichting Doggerland en diverse onderzoekers en kunstenaars die we later bekend gaan maken.
Naar de Doggersbank gaan is niet zo makkelijk. Maar de duinen in kan natuurlijk wel. Naast het bovenstaande organiseert het Museum Panorama Mesdag in samenwerking met muzikant Tim Knol een Wandelclub waar je samen met steeds een andere expert of gast de Haagse duinen verkend, juist ook dat stuk dat de Mesdags hebben vastgelegd in het Panorama. Dit wordt mede geinspireerd op het rijke boek REFUGIUM van Esther Hessing en Annemieke Fierinck, REFUGIUM: een beeldverhaal (fotografie, tekeningen en schilderijen) dat gaat over het ontstaan van de duinen, de diversiteit van flora en fauna, het gebruik van deze gebieden, de bedreigingen en de mogelijke oplossingen.
Op de foto van Henriette Guest staat het projectteam, vlnr: Minke Schat, Daphne Verberg, Esther Hessing, Thijs Middeldorp, Tim Knol, Annemieke Fierinck.