Luisteren / spreken / onderhandelen
Fase 1: Luisteren (2018 – 2022)
Vertrekkend vanuit de onderzoeksvraag ‘Wat doet de Noordzee?’ luistert de Ambassade zo goed mogelijk naar de zee. In teams met kunstenaars, wetenschappers, verhalenvertellers en beleidsmakers wordt geluisterd naar de Noordzee in de casussen: Stem voor de Paling, Onderwatergeluid, Toekomst van de Delta en Windparken op zee.
Fase 2: Spreken (2023 – 2026)
Door de luistermethodes die zijn ontwikkeld in fase 1 zijn we in staat de Noordzee beter te zien, te horen, te voelen, ruiken en proeven. In de tweede fase ligt de focus op de vertegenwoordiging van de Noordzee en het vergroten van de aanwezigheid van de Noordzee in de politiek en de samenleving.
Fase 3: onderhandelen (2027 – 2030)
Na de spreekfase zal de Ambassade zich op diplomatieke wijze inzetten voor een meer Noordzee-inclusieve democratie. Een belangrijk onderdeel van deze fase is het laten ‘landen’ van de opgedane inzichten in het huidige web van menselijke wetten, belangen en regelgeving.
2023
Confluence of European Water Bodies
Van 22 tot 24 september 2023 vond de eerste Confluence of European Water Bodies plaats aan de oevers van de Mar Menor in Murcia, Spanje, het eerste Europese ecosysteem met rechtspersoonlijkheid. Waterlichamen uit heel Europa kwamen hier bijeen voor een interculturele uitwisseling over de vertegenwoordiging van water in het culturele, politieke en juridische Europese domein.
De conferentie werd georganiseerd door de Ambassade van de Noordzee ism TBA21/ Ocean Space en de ILP Mar Menor. Deelnemende wateren: Akerselva ( NO), Drina (SRB), Klarälven (SE), Loire (FR), Mar Menor (ES), Middellandse Zee, Moraca en Tara (ME), Noordzee (NL), Pek (SRB), Rhône (CH), Senne (BE), Spree (DE), Tejo (PRT), Lagune van Venetië (IT), Vistula (PL) en Reuss (CH).
NIEUWE PUBLICATIE: OEFENINGEN IN WATERIGE POLITIEK
Eind 2023 publiceerden we ons nieuwe boek: Oefeningen voor een Waterige Politiek. Dit boek is een uitnodiging om samen te luisteren naar de Noordzee en andere ecosystemen en deze te erkennen als politieke, culturele en juridische spelers. Het boek toont ons onderzoek tussen 2018 en 2023. Info & bestellen.
Tentoonstellingen
In 2023 werd de Ambassade van de Noordzee samen met Sheng Wen Lo en Leon Lapa Pereira geselecteerd voor de pre-biënnale fase van Manifesta 15 in Barcelona 2024. Ons onderzoek naar de Llobregat Delta zal uitmonden in creatieve interventies, die tentoongesteld worden als onderdeel van Manifesta 15 in 2024. Lees hier meer.
Op uitnodiging van Ruigoord / Oasis of Wonder onderzocht de Ambassade van de Noordzee de relatie tussen Ruigoord en haar overbuur, ‘s werelds grootste petroleumhaven. Dit resulteerde in het multi-zintuiglijke Fieldwork Station Living Harbour van juni tot november 2023. Het onderzoeksteam bestond uit geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart, ecoloog Maarten Erich en geurkunstenaar Frank Bloem.
2022
Presentaties in binnen- en buitenland
Samen met kunstenaar Xandra van der Eijk namen we in 2022 deel aan rīvus, de 23e Biënnale van Sydney. In juli 2022 was een editie van het Audement te zien op Oerol, Terschelling en later dat jaar ook in Museum Arnhem en tijdens IABR. Het onderzoek naar extractivisme en windparken op zee van Darko Lagunas werd gepresenteerd in de tentoonstelling Have we met? tijdens de Triennale di Milano.
Stem voor de paling
In ARCAM presenteerde Thijs de Zeeuw zijn maquette voor een Palingpark in het Oosterdok, een ontmoetingsplek voor mens en onderwaterwereld. In de OBA Oosterdok kwam het meerjarig onderzoek naar de representatie van de paling in Amsterdam in een multi-sensorisch programma bijeen met oa de videoserie Anguilla anguilla van Darko Lagunas, een proeverij, soundwalk, filmavond en kookworkshop vegetarische paling.
Europees gesprek tussen waterlichamen
In september 2022 werd in het Spaanse parlement een nieuwe wet aangenomen die van de binnenzee Mar Menor een rechtspersoon maakte, een primeur in Europa. Ondertussen werkt de Ambassade van de Noordzee samen met Carolijn Terwindt aan de vormgeving van een Europees gesprek over de deelname van waterecosystemen aan de politiek.
Moot court in het Vredespaleis
Op 6 oktober 2022 experimenteerden we met de vertegenwoordiging van niet menselijke stemmen in de rechtszaal. Tijdens een Moot court, een oefenrechtbank in het Vredespaleis in Den Haag, vroeg de Noordzee de rechter om een verklaring voor recht dat zij op dit moment onvoldoende wordt gerepresenteerd in Nederland.
2021
Onderzoek
In dit jaar geven we een vervolg aan de casussen Stem voor de Paling, Onderwatergeluid en Toekomst van de Delta en starten we een vierde over Windparken op zee.
Het Audement
Ook zijn we gestart met de ontwikkeling van het Audement, een architectonisch ontwerp waarin groepen mensen de politieke stem van de Noordzee kunnen beluisteren.
Uitnodigingen en presentaties
In toenemende mate wordt de Ambassade van de Noordzee uitgenodigd in beleidsomgevingen, zo namen we deel aan de European Maritime Day 21 in Den Helder. Ook maakten we werk voor onder meer RE | Nature in Den Bosch, Amsterdam Museum, DROOG en EYE in Amsterdam.
Compendium Rechten voor Natuur
De ontwikkelingen rond rechten voor natuur en politiek deelnemerschap van niet-mensen zijn overal ter wereld gaande. Om daarvan te leren en bij aan te sluiten hebben juristen en rechten voor natuur-experts Laura Burgers en Jessica den Outer in opdracht van de Ambassade het Compendium Rights of Nature. Case studies from six continents geschreven. De publicatie werd vormgegeven door Corine Datema.
Op 23 september 2020 werd de Engelstalige editie van het compendium in samenwerking met Het Nieuwe Instituut gepresenteerd tijdens de Architectuur Biënnale 2021 in Ocean Space Venetië.
2020
Onderzoek
In 2020 komen drie onderzoekscasussen centraal te staan: Stem voor de Paling, Onderwatergeluid en Toekomst van de Delta. Multidisciplinaire teams onderzoeken en presenteren hoe niet-mensen beter vertegenwoordigd kunnen worden en gaan daarbij aan de slag met gemeenschappen in Amsterdam, op Texel en in en rond de Oosterschelde.
Welkom in het parlement van de dingen
Het zwaartepunt van de publieksactiviteiten in coronajaar 2020 vond plaats van 18 — 27 november 2020. Op en rond het Marineterrein in Amsterdam presenteerden we de resultaten van ons onderzoek. Onze tentoonstelling in De Studio van NEMO vormde de centrale plek, en was onderdeel van de manifestatie Welkom in het Parlement van de Dingen. Aanleiding was de uitreiking van de Spinozalens aan de Franse denker Bruno Latour die een inspiratiebron is voor de Ambassade van de Noordzee.
Op 24 november 2020 ontving Latour de Spinozalens uit handen van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, in cultuurhuis Felix Meritis. Daarnaast vonden op verschillende locaties – waaronder Radboud Universiteit Nijmegen, Garage Rotterdam, De Studio van NEMO, ARCAM en SPUI25 – lezingen en tentoonstellingen plaats. Vijfentwintig schoolklassen namen deel aan Het Parlement in de klas rond de MSC Zoë ramp en voor studenten werd de ontwerpwedstrijd Geef stem aan de Noordzee georganiseerd, onder meer in samenwerking met de TU Twente.
Essaybundel & geurkunstwerk
In november presenteerden we de essaybundel De Stem van de Noordzee i.s.m. Uitgeverij Boom (genomineerd voor de Socratesbeker), het geurkunstwerk ZEELUCHT en een educatieve onderzoeksveldkit.
Groeneveldprijs 2020
Op 4 december 2021 mochten we voor onze ‘bijzondere inzet voor het debat over natuur en landschap in 2019 en 2020’ de Groeneveldprijs in ontvangst nemen.
2019
In dit jaar wordt de Ambassade van de Noordzee genoemd als voorbeeld van een groeiende beweging “die werkt aan een niet-antropocentrisch of Aarde-gericht paradigma in wetgeving, beleid en educatie” in het laatste Harmony with Nature VN rapport.
In 2019 gaven we onszelf en een selectie van kunstenaars en ontwerpers de opdracht om op tal van manieren te luisteren naar de stem van de Noordzee. Welke beelden, media, verhalen en manieren van waarnemen kunnen ons hierbij helpen? We werken aan een ‘instrumentarium’ van kunstwerken, concepten en methodes die ons helpen te luisteren naar de politieke stem van de Noordzee.
Met kunstenaars Carmen Schabracq, Frank Bloem, Valerie van Leersum, Arne Hendriks, ontwerper Axel Coumans en componist Stef Veldhuis startten we een samenwerking. Zij speelden een onmisbare, fundamentele rol in het initiëren en vormgeven van het gesprek tussen mensen en niet-mensen. Hun projecten werden gepresenteerd als workshops en expedities waarbij het publiek uitdrukkelijk deelnemer was zoals tijdens een symposium in Museum Beelden aan Zee in maart en de driedaagse manifestatie Luisteren naar de zee in juli, die zich zowel afspeelde op het strand van Scheveningen als op vier locaties in Den Haag (Humanity House, Mauritshuis, Nutshuis en Stroom). In november organiseerden we het programma Zwemmen in het Antropoceen in het HEM Zaandam, waar we via de werken van makers en betrokkenen in gesprek gingen met publiek. In De Duif in Amsterdam namen we in diezelfde maand afscheid van het Holoceen met het rouwritueel Uitvaart van het Holoceen.
Door met kunst en ontwerp in 2019 alle zintuigen aan te spreken en het publiek aandachtig te laten waarnemen hebben we ruimte geopend voor nieuwe perspectieven op de zee. Speelse en interactieve projecten werkten als uitgangspunt voor gesprek en voor het ontvankelijk maken voor ons onderzoek. Om de samenwerking tussen makers en de onderzoekswerkgroepen verder te bestendigen besloten we in 2020 te gaan werken met drie geïntegreerde casussen.
2018
Na diverse voorbereidende workshops, en voortkomend uit het Parlement van de Dingen (2015-2017) is op 1 juni 2018 de Ambassade van de Noordzee opgericht aan het Lange Voorhout 19 te Den Haag, op basis van het uitgangspunt: de zee is van zichzelf.
We presenteerden hier de Noordzee als onafhankelijke entiteit, als eigen politiek lichaam met zelfbeschikkingsrecht vanaf 2030. Hiermee erkenden we per 1 juni 2018 de Noordzee als een politieke gesprekspartner, met een achterban lopend van Frankrijk tot Noorwegen, van zeebodem tot atmosfeer. Van microscopisch kleine gebruikers als plankton, tot grootgebruikers als mensen en walvissen. Van verstrekkende horizonten en getijden, tot lokale golfslagen en stromingen. De komende twaalf jaar worden de voorbereidingen voor een soevereine Noordzee getroffen en onderhandelingen gevoerd.
Daad voor de toekomst, op een historische locatie
Op 30 november 1813 kwam aan de Lange Voorhout 19 de tijdelijke regering bijeen. De prins en aanstaande koning Willem I was nog maar net uit Engeland aangekomen en werd hier verwelkomd. Hij zwaaide vanaf het balkon en sprak de verzamelde mensen, een voorhoede van het volk, gloedvol toe.
‘Waarde Landgenooten! Na eene scheiding van negentien jaren, en na zoo vele rampen heb ik het onuitsprekelijk genoegen, dat ik door u zelve eenstemmig in Uw midden worde teruggeroepen.’
Juist op die historische plek is de Ambassade van de Noordzee opgericht. Koning Willem I kwam over zee. Nederlanders leven samen met de zee. Zij verwondert en voedt hen, ooit kwamen wij uit haar voort.