The Diplomatic Suitcase

The Diplomatic Suitcase: een reizende tentoonstelling over de representatie van water in Europa

De Confluence of European Water Bodies werd in 2023 opgericht vanuit een gezamenlijke behoefte een beter begrip te krijgen van rechten voor natuur en, in bredere zin, de vertegenwoordiging van water in Europa.

In september 2023 kwamen zestien Europese waterlichamen voor het eerst samen aan de oevers van de Mar Menor – het eerste Europese ecosysteem met rechtspersoonlijkheid – om van elkaar te leren over wateractivisme vanuit juridisch en cultureel perspectief. Na deze succesvolle driedaagse-conferentie spraken alle waterlichamen de wens uit om als collectief verder te groeien en de representatie van water te agenderen, onderzoeken en verbeelden in Europa, zowel op grassroots – als internationaal beleidsniveau.

Symbolische, mobiele en tastbare representatie

De Diplomatic Suitcase is de symbolische, mobiele en tastbare representatie van de Confluence of European Water Bodies. In een speciale koffer die kan worden uitgepakt tot een installatie reist de Diplomatic Suitcase heel Europa door en presenteert in verschillende contexten de veelstemmigheid van water. Deze multimediale tentoonstelling vertelt verhalen over de vele problemen van Europese wateren zoals vervuiling door landbouw of de bouw van stuwdammen, maar laat ook zien hoe waterdiplomatie kan leiden tot sterke allianties.

De Diplomatic Suitcase kan worden gepresenteerd, aangepast en geactiveerd in musea, galeries, ambassades etc. De installatie bevat tekstpanelen, een 13-minuten durende film over de Confluence 2023, soundscapes, foto’s, manifesten en artefacten zoals een zeepaardje uit de Mar Menor uit 1970, een keramische otoliet uit de Noordzee of een bikini van de Polish River Sisters. Al deze objecten en media werden verzameld tijdens een ceremonie in de Mar Menor.

Activatieprogramma

Belangrijk onderdeel van de installatie is het activatieprogramma. Op elke locatie worden in overleg workshops en excursies georganiseerd die de dialoog met het lokale water activeren. De Diplomatic Suitcase zal de komende tijd, al reizende door Europa, verder groeien en nieuwe wateren verwelkomen.

Interesse in deelname of het exposeren van de Diplomatic Suitcase? Neem graag contact met ons op: info@ambassadevandenoordzee.nl.

Met speciale dank aan alle deelnemende wateren

Akerselva (NO), Drina (SRB), Klarälven (SE), Loire (FR), Mar Menor (ES), Mediterranean Sea, Moraca and Tara rivers (ME), North Sea (NL), Ouse (UK), Pek (SRB), Rhône (CH), Senne (BE), Spree (DE), Tejo (PRT), Venice Lagoon (IT), Vistula (PL), Reuss (CH) and Viskan & Lake Vättern (SE)

Concept: Embassy of the North Sea & TBA21-Academy; Co-curatie: Confluence of European Water Bodies; Ruimtelijke ontwerp: Jakob Kukula & Leon Lapa Pereira; Foto’s en video: Helena Roig Pratt & Clàudia del Barrio Gómez