De Ambassade van de Noordzee geeft drie kunstenaars, Frank Bloem, Valerie van Leersum en Carmen Schabracq, de opdracht artistiek onderzoek te doen naar de Noordzee in het Antropoceen. De onderzoeksvraag is: hoe kunnen we luisteren naar de stem van de Noordzee? Welke beelden, media, verhalen en manieren van waarnemen kunnen ons hierbij helpen? De Ambassade van de Noordzee stelt zich ten doel een nieuwe politiek vorm te geven waarin ook niet-menselijke actoren een stem krijgen. Voor het vormgeven van deze nieuwe politiek is verbeelding onmisbaar. De kunstenaars zullen nauw samenwerken met de werkgroepen van de ambassade, bestaande uit experts zoals wetenschappers, juristen en activisten. Zo kunnen het beeldende en het theoretische onderzoek elkaar inspireren, informeren en verrijken. Het artistieke onderzoek zal leiden tot werken en interventies die worden getoond op publieksevenementen van de Ambassade.
Carmen Schabracq zal met medewerking van geluidskunstenaar en ontwerper Harpo ’t Hart een grote, drijvende installatie ontwikkelen: de Zeemond – een instrument dat wordt bespeeld door de zee. Een grote mond of een hand die uit de golven opdoemt en geluid maakt als een sprekende brulboei zodat de zee direct een stem krijgt. Zo wordt de Noordzee zelf een actieve performer in een performance die ons allemaal aangaat.
Vanuit de vraag ‘wat is thuis?’ onderzoekt Valerie van Leersum de verhouding tussen plek, identiteit en het steeds veranderende landschap. Door te kijken naar de feitelijke geschiedenis en het subjectief beleefde probeert ze de kern of ziel van een plek in kaart te brengen. Valerie van Leersum gaat onderzoek doen naar de kleur van de zee en gaat op zoek naar de verhouding tussen de kleur van de zee en haar bewoners die zo nauw met haar verbonden zijn. Dat doet zij onder meer door de kleur van menselijke ogen in relatie tot de kleuren van de zee te onderzoeken.
Frank Bloem kan met zijn neus en kunstpraktijk voor een breed publiek de meerstemmigheid van de Noordzee ontsluiten. De zee heeft altijd al tot ons gesproken in geuren: als heilzaam kuuroord, vakantieplek en toekomstige klimaatdreiging. Frank Bloem heeft het artistieke vermogen deze zeelucht te vangen, definiëren en vertalen naar monsters, geurkits en parfums. Zo kan hij publiek uiteenzetten uit welke invloeden, levensvormen en processen zeelucht is opgebouwd. Aan de hand van dit werk kan er een gesprek over de culturele associaties met deze geuren plaatsvinden.
