Het Audement

Een natuur-inclusieve democratie vraagt ook om nieuwe politieke ruimtes. Daarom bouwt de Ambassade van de Noordzee aan een politieke arena onder de titel het Audement. In tegenstelling tot in het parlement waar spreken met mensen centraal staat, draait het in het Audement om luisteren naar niet-mensen: het water, het zand, de vissen en de meeuwen.

Het onderzoek naar Het Audement richt zich zowel op ruimtelijk ontwerp als op het vormgeven van praktijken die mensen in staat stellen beter naar niet-menselijke entiteiten te luisteren.

Het Audement werd ontwikkeld door de Ambassade van de Noordzee in samenwerking met Architectenbureau Studio Ossidiana, scenograaf Tim Vermeulen, jurist en onderzoeker Dr. Daphina Misiedjan, antropoloog en actie-onderzoeker Darko Lagunas en geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart.

Het Audement in 2022

Site specifieke installaties van het Audement waren in 2021 te zien op Oerol, Terschelling en in Museum Arnhem op de tentoonstelling Ten minste houdbaar tot.

Edities van het Audement vormgegeven door Studio Ossidiana werden gepresenteerd tijdens tijdens RE_NATURE Den Bosch en op de Internationale Architectuur Biennale in Rotterdam,.

Deze installatie bestond uit een serie hoge zit- en voederpalen voor vogels, uitstekend boven een hoop schelpen en zand. Terwijl vogels er zich voeden en spelen, verspreiden ze zaden en bemesten ze de grond. Zo worden zij de tuinmannen van deze plek. Het Audement is een plek om te observeren en geobserveerd te worden, te eten en te verzamelen, om vogels te spotten of om de mosselen, scheermessen, oesters en zeeslakken te zoeken onder de blik van de vogels.

Het Audement is gerealiseerd met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Brave New Works en BPD Cultuurfonds. 

Foto’s: Eva Broekema, Paul Vermeulen