Presentatie prototype het Audement tijdens Re/Nature in Den Bosch

Tijdens de manifestatie RE/NATURE, van 8 – 24 oktober in Den Bosch presenteert de Ambassade van de Noordzee een prototype van het Audement. Het Audement is een ruimtelijk ontwerp waarin groepen mensen de politieke stem van de Noordzee kunnen beluisteren, een inclusieve publieke ruimte waar mens en niet-mens elkaar kunnen leren verstaan.

In samenwerking met architectenbureau Studio Ossidiana, jurist Dr. Daphina Misiedjan, antropoloog Darko Lagunas, scenograaf Tim Vermeulen, en geluidsontwerper Harpo ‘t Hart.

              ‘’Increasingly, we have come to see our role of designers akin to that of “gardeners”, geared, rather than towards an illusion of innocence through technological fixes, towards practices of care, negotiation, and inter-species politics. We believe that the space where relations between species unfolds is sensorial and political, and that relations are always played out in the aesthetic realm, they are always about seeing and being seen, transforming and being transformed, representing and acting. Beautiful relations between species can only emerge, we believe, with a commitment to the ground, the water, and the air we share.

Giovanni & Alessandra, Studio Ossidiana

Politieke zeggenschap voor niet-mensen

De Noordzee is de grootste publieke ruimte van Nederland, beslaat 60% van het Nederlandse grondgebied, maar is nauwelijks deel van ons maatschappelijke en politieke bewustzijn. Tegelijkertijd staat de Noordzee steeds meer onder druk. Niet alleen door bestaande fossiele brandstofwinning, transport en visserij, maar ook toekomstige projecten – als windmolens en energie-eilanden – die allemaal hun deel opeisen van de Noordzee, zonder dat de zee daar zelf zeggenschap over heeft.

Op dit moment hebben planten, dieren, microben en andere niet-menselijke entiteiten geen directe politieke zeggenschap in Nederland en Europa. Zonder directe aanwezigheid aan de politieke tafel, bestaat er een groot risico op uitbuiting. Dat deze uitbuiting alom tegenwoordig is blijkt uit de cijfers dat sinds 1970, dus in één generatie tijd, 70% van het gewervelde leven op Aarde is uitgestorven. In onze tijd, het Antropoceen, zijn mensen een kracht van geologische proportie geworden met grote impact. Tegelijk is de invloed van andere wezens en dingen binnen de Europese context nog nooit zo zichtbaar. Smeltende ijskappen vormen onze kustlijnen, insectensterfte toont hoe belangrijk deze wezens zijn voor onze landbouwopbrengst en microben bepalen onze gemoedstoestand.

De Ambassade van de Noordzee stelt: het is tijd voor een nieuwe politiek die beantwoordt aan deze complexe en urgente realiteit. Het is tijd voor een politiek die meer integraal luistert naar alle stemmen, inclusief de planten, dieren, microben en dingen in onze samenleving.

Luisteren in het Audement

Politiek en beleid heeft wat de Ambassade van de Noordzee betreft meer luistertijd in plaats van spreektijd nodig. Luisteren vatten wij heel breed op: je doet het met je oren, maar ook met al je andere zintuigen en wetenschappelijk instrumenten. Luisteren kan een cruciale verschuiving teweeg brengen in de politieke arena. Waar we nu vooral de nadruk leggen op spreken, in het parlement, geloven wij dat beter en meer luisteren naar minderheden en niet-mensen tot een andere politiek kan leiden die in het belang is van ons voortbestaan.

Eind 2022 sluit de Ambassade van de Noordzee haar vierjaar durende luister-onderzoek af met het Audement. Het Audement wordt een ruimtelijk ontwerp waarin groepen mensen de politieke stem van de Noordzee kunnen beluisteren, een inclusieve publieke ruimte waar mens en niet-mens elkaar kunnen leren verstaan. Bij dit model voor meersoortig samenleven hoort ook het ontwikkelen van sociale praktijken die mensen in staat stellen te luisteren naar stemmen van niet-mensen. Het Audement is de plek waar inzichten voortkomend uit de luisterinterventies en -methoden van de afgelopen jaren werden gedeeld met het publiek.

Publicatie eind 2022

Alle resultaten van het interdisciplinair onderzoek, en inzichten van de beleving van het Audement, worden bijeengebracht in een publicatie die eind 2022 verschijnt. Daarin formuleren en verbeelden we de principes voor het ontwerpen van deze inclusieve publieke ruimte voor mens en niet-mens. De publicatie is tegelijkertijd een soort handleiding om gelijksoortige luisterexperimenten en -prototypes op andere plekken te kunnen ontwerpen, bouwen en uitvoeren.