Ontwerpwedstrijd

De uitreiking van de Spinozalens aan de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour vormde de aanleiding voor het DesignLab/PhilosophyLab van de Universiteit Twente, de Ambassade van de Noordzee en de Stichting Internationale Spinozaprijs om een ontwerpwedstrijd voor studenten te organiseren.

GEEF STEM AAN DE NOORDZEE

Onder de titel Geef stem aan de Noordzee werkten studenten van Nederlandse en Vlaamse universiteiten en academies aan projecten die bijdragen aan de actieve vertegenwoordiging van niet-mensen in onze samenleving. De opdracht: bedenk en ontwikkel een instrument of methode in ‘de geest van Latour’ en leer zo denken én ontwerpen vanuit het belang van planten, dieren en microben.

Ruim 100 studenten meldden zich aan van uiteenlopende studierichtingen waaronder design, bio-inspired innovation, kunstmatige intelligentie, filosofie, industrieel ontwerp, kust- en zeemanagement, wiskunde, sociologie, rechten, human technology interaction, architectuur, earth life and climate en nog veel meer! 

Winnaars van de ontwerpwedstrijd Tjesse Riemersma en Jesse Havinga vertelden op 25 november 2020 over hun winnende ontwerp Spreker voor de doven in Dagblad Trouw. Lees hier het hele artikel, geschreven door Lodewijk Dros.