Stem voor de paling in EndLESS Amsterdam in ARCAM

De Ambassade van de Noordzee doet onderzoek naar de representatie van de paling in onze samenleving. Stem voor de Paling is vanaf 20 november 2020 te zien in ARCAM, als onderdeel van de tentoonstelling EndLESS Amsterdam – De circulaire stad in wording.

Endless Amsterdam

Amsterdam heeft zich ten doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. Wat betekent deze overgang voor inwoners, bedrijven, flora en fauna? Kan stedelijke groei duurzaam zijn? En hoe zien we dit terug in de gebouwde omgeving? Om vorm te geven aan de circulaire ambities gebruikt de gemeente een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donutmodel’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit model beschrijft economische ontwikkeling die zowel de grenzen van planeet, als die van een eerlijke samenleving respecteert.

EndLESS Amsterdam vertelt het verhaal van de compacte, circulaire stad door de ogen van het beest, de bewoner, het bedrijf en het bestuur. De Ambassade van de Noordzee representeert in de tentoonstelling één van de onderwaterbewoners van Amsterdam: de paling. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en aquatisch ecoloog Maarten Erich onderzoeken hoe de paling deel uitmaakt van onze samenleving en hoe haar belangen vertegenwoordigd kunnen worden in de Amsterdamse politiek. Maar hoe leren we deze mysterieuze vis kennen? Hoe weten we wat ze wil? Daarvoor is het team niet alleen zelf het water ingedoken, maar ook in gesprek gegaan met verschillende Amsterdammers die al een relatie hebben met de paling. Het onderzoek vertaalt een fysieke, speculatieve zoektocht naar de wereld van de paling in voorstellen die helpen deze Amsterdammers – en daarmee het onderwaterlandschap van Amsterdam – beter te begrijpen en te verbeteren.

ontmoetingen onderwater

In mei 2020 gingen Maarten Erich en Thijs de Zeeuw voor het eerst het veld in bij een glasaaltjes-monitoring bij het gemaal Halfweg, samen met stadsecoloog Geert Timmermans en stadsvisser Piet Ruijter. Lees hier meer over dit bezoek. Daarnaast is het team ook gaan duiken op verschillende plekken in Amsterdam om te onderzoeken wat voor infrastructurele obstakels palingen in de stad tegenkomen. Van de duikervaringen is een onderwatervideo gemaakt, te zien in ARCAM en hier online terug te bekijken.

Palingkaart

Op basis van alle bezoeken, ontmoetingen en natuurlijk uitgebreide kennis òver de paling maakte Thijs de Zeeuw een kaart van de palingwereld rond Amsterdam. Een kaart, omdat dát de taal van de politiek is. De kaart communiceert eigendom, toegankelijkheid, kwaliteit van territorium en bestemt verschillende soorten van gebruik. Maar in deze kaart bepaalt de paling de legenda. Zo vertelt de kaart iets over verschillende soorten bodems die we tegenkwamen en over welke gebieden toegankelijk zijn voor de paling (groen) en welke niet (rood). Ook probeerden we weer te geven waar het water het sterkst is vervuild (geel). Het Noordzeekanaal voorop, maar ook de noodoverstorten in de oude stad staan op de kaart. Hoe proeft of ruikt het om je door een open riool te bewegen? Dat moet geen pretje zijn..

De legenda bij de kaart is niet enkel visueel maar ook sensorisch. Zo kunnen de verschillende bodemsoorten in bijgeleverde bakjes worden gevoeld, kan het verschil tussen zoet en zout water worden geroken en zijn er verschillende maten van lichtdoorlatendheid geïllustreerd met watersamples.

met dank aan Amarte Fonds — Amsterdams Fonds voor de Kunst — Atlas Initiatief — Bankgiro Loterij Fonds — Gemeente Amsterdam — Gravin van Bylandt Stichting — Iona Stichting — K.F. Hein Fonds — Marineterrein/ Living Art Lab — NEMO — Pauwhof Fonds — Prins Bernhard Cultuurfonds — Stichting Dialoog & Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

EndLESS Amsterdam is van 20 november 2020 — 28 februari 2021 te zien in alle ruimtes van het ARCAM-paviljoen.

ARCAM

Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

21 november 2020 — 28 februari 2021

www.arcam.nl

Foto’s: Sanne Couprie