Spinozalens 2020 naar Bruno Latour

De Spinozalens 2020 is toegekend aan de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour (1949). De Spinozalens-cyclus 2019-2020 staat in het teken van technologie.

In toenemende mate stellen technologische ontwikkelingen ons voor urgente morele en existentiële vragen. Dat was voor de Stichting Internationale Spinozaprijs de reden om voor dit thema te kiezen. Bruno Latour is een van de eersten die technologie als maatschappelijke factor is gaan interpreteren. Technologie is volgens hem niet neutraal, ze is altijd ingebed in morele, sociale en culturele structuren. Daarmee is ze een volwaardig onderdeel van de maatschappij. Niet alleen gebruikers zijn volgens Latour verantwoordelijk voor de techniek die ze kiezen, ook bedenkers en makers dragen verantwoordelijkheid.

Daarnaast heeft Latour al begin jaren negentig het thema duurzaamheid geagendeerd. Volgens hem heeft de natuur een eigen stem die in onze democratie gehoord moet worden. Dat is een zeer vernieuwende gedachte, die leidt tot een andere omgang met alles wat niet-mens is.

Op 24 november 2020 – de geboortedag van Spinoza – zal Bruno Latour de Spinozalens 2020 in ontvangst nemen. De prijs bestaat uit een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van 10.000 euro.

De jury van de Spinozalens 2019-2020 bestond uit em. prof.dr. Herman Wijffels (voorzitter), prof.dr. Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), prof.dr. Damiaan Denys (Universiteit van Amsterdam) prof.dr. Karen Maex (rector magnificus Universiteit van Amsterdam) en dr.  Katleen Gabriëls (assistant professor Universiteit Maastricht).

 

LEES HIER HET JURYRAPPORT