‘Niet-mensen’ in hun recht. Latouriaanse onderzoekingen bij Spui 25

Met jurist Laura Burgers onderzocht SPUI25 Bruno Latours denken in de context van onze rechtsstaat. Ook was er een ontmoeting met Latour in literaire gedaante, en wel op het wad.

Bekijk het programma hier terug via het YouTube-kanaal van SPUI25.

Bruno Latour riep op tot een ‘parlement der dingen’, om zogenaamde niet-mensen een stem te geven binnen onze rechtsstaat. In hoeverre is dit haalbaar? Laura Burgers vertelde in SPUI25 over haar onderzoek naar niet-mensen in diverse rechtssystemen in Europa. Buiten Europa komt een beweging op gang getiteld Rights of Nature – ook wel Earth Jurisprudence – waarin niet-mensen, zoals dieren, planten en ecosystemen, eigen rechten krijgen. Hoe zouden we iets dergelijks kunnen realiseren in Europa? Hoe institutionaliseren we representatie van niet-mensen?

Tijdens deze avond lazen winnaars van de schrijfwedstrijd Latour op het Wad Sandra de Jong en Erik Lumens hun winnende teksten voor. Latour op het Wad, een project van Schrijversvakschool Groningen ging over het verwerken van wetenschappelijk kennis in een literaire tekst. Focus was Latours denken, toegepast op de ramp met de MSC ZOE, die op 1 januari 2019 ten noorden van Ameland 342 containers verloor. De opdracht van de schrijfwedstrijd: schrijf vanuit een niet-menselijk perspectief een literaire tekst over (de impact van) de containerramp.

Over de sprekers

Laura Burgers is jurist en schrijver. Deze november verdedigt zij aan de UvA haar proefschrift Justitia, the People’s Power and Mother Earth over de rol van de rechter in klimaatrechtszaken. Moet de rechter opkomen voor de belangen van hen die buiten de boot van de democratische rechtsstaat vallen: mensen in andere landen, toekomstige generaties en niet-mensen, zoals dieren, planten en ecosystemen? Burgers is expert binnen het VN Netwerk Harmony with Nature dat kennis aan de Algemene Vergadering van de VN overbrengt over een mondiale beweging waarin steeds meer natuur-entiteiten eigen rechten krijgen. In november 2020 verschijnt de bundel De stem van de Noordzee (Uitgeverij Boom, 2020) waar Burgers aan bijdroeg.

Adelheid van Luipen (moderator) is rechtsfilosoof, wetenschappelijk docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en redactiesecretaris/adjunct-uitgever bij de Nederlandse Boekengids. Zij studeerde kunstgeschiedenis, rechten en rechtsfilosofie. Haar masterscriptie schreef zij over empathie en klimaatverandering.

Info & tickets

9 december 2020, 20.00 — 21.00

Het programma is ontwikkeld door SPUI25 in samenwerking met Stichting Internationale Spinozaprijs, Latour op het Wad en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.