Masterclasses en Schrijfwedstrijd LATOUR OP HET WAD

ONLINE MASTERCLASSES EN SCHRIJFWEDSTRIJD

Naar aanleiding van de uitreiking van de Spinozalens aan filosoof en socioloog Bruno Latour op 24 november 2020 organiseerden Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen drie gratis online masterclasses en een schrijfwedstrijd. Uitgangspunt was het denken van Latour, toegepast op de ramp met de MSC ZOE die op 1 januari 2019 ten noorden van Ameland 342 containers verloor. Nog steeds ligt er zo’n 800.000 kilo afval in zee. Ook bleven miljarden plastic korrels achter tussen zand en slik, op de bodem, tussen het gras en in de magen van vogels, vissen en zeehonden.

De masterclasses en de deadline van de schrijfwedstrijd zijn inmiddels voorbij. Er kwamen 58 inzendingen binnengekomen: gedichten, verhalen, essays en monologen.

Een fragment uit Vrachtlijst, de winnende tekst van Erik Lumens, stond 25 november 2020 in Trouw. Lees hier het artikel Met Latour op het Wad door Lodewijk Dros.

ONLINE MASTERCLASSES

In de drie gratis masterclasses verdiepten de deelnemers zich in het denken van Latour en de oorzaken en gevolgen van de containerramp met de MSC ZOE. Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, luisterde mee naar de sprekers en inspireerde de deelnemers met ideeën over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.

— woensdag 16 september 2020 19.30 – 21.30

Filosofen Jesse Havinga en Tjesse Riemersma over het denken van Latour; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen. Bekijk de masterclass hier terug.

— woensdag 23 september 2020 19.30 – 21.30

Erik Bertholet van Groningen Seaports over de knelpunten van het wereldwijde containervervoer; na de pauze gesprek met Joke van Leeuwen. Bekijk de masterclass hier terug.

— woensdag 30 september 2020 19.30 – 21.30

Prof. dr. ir. Katja Philippartbestuurslid Waddenacademie, projectleider bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en bijzonder hoogleraar bij de Universiteit Utrecht over de gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe. Bekijk de masterclass hier terug.

SCHRIJFWEDSTRIJD

Volg de online masterclasses en schrijf een literaire tekst vanuit een niet-menselijk perspectief over de (gevolgen van) de ramp met de MSC ZOE: schrijf bijvoorbeeld vanuit de MSC ZOE, een container of een korrel.

De vorm van je tekst is vrij: essay, fictie en literaire non-fictie, poëzie etc. Gebruik maximaal 1.500 woorden en mail je tekst voor 1 november 2020 naar contact@latourophetwad.nl.

Jury: Pauline DurlacherTonnus OosterhoffMathijs Sanders & Marjoleine de Vos

De Winnaars

Dinsdagavond 24 november 2020 werd Latour op het Wad feestelijk afgesloten met onder andere Pauline Durlacher, die vertelde wat haar opviel bij de inzendingen van de schrijfwedstrijd en Marjoleine de Vos, die bekend maakte welke teksten de jury het meest aanspraken en waarom. Thijs Middeldorp overhandigde namens de Ambassade van de Noordzeede vier finalistende publicatie ‘De Stem van de Noordzee’. Bekijk hier de bekendmaking op Youtube.
Latour op het Wad feliciteert Erik Lumens, die de schrijfwedstrijd won met zijn tekst ‘Vrachtlijst’; Saskia Kolff-van Es met de tweede plaats voor ‘Goedemorgen Nederland’ en Leonieke Baerwaldt en Sandra de Jong met hun gedeelde derde plaats voor resp. ‘Phaenomenon’ en ‘Monoloog van een plastic korrel’.

De winnende teksten:

1. Vrachtlijst van Erik Lumens
2. Goedemorgen Nederland van Saskia Kolff-van Es

en op een gedeelde derde plaats

3. Phaenomenon van Leonieke Baerwaldt
3. Monoloog van een plastic korrel van Sandra de Jong 

Latour op het Wad is bedacht en ontwikkeld door Aletta Becker en Tanny Dobbelaar. Meer informatie is te vinden op www.latourophetwad.nl.