Oosterschelde in onderhandeling

Inzending voor de studentenontwerpwedstrijd Geef Stem aan de Noordzee

noordzeecasus TOEKOMST VAN DE DELTA

Maarten Meijer, PhD student, RUG; Eileen Stornebrink, Architectuur, TU Delft; Willie Vogel, Architectuur, TU Delft; Dennis Hamer, Charlotte von Meijenfeldt, Architectuur, TU Delft

Bewoners van Zeeland en omringende Nederlanden, wij worden door Gaia opgeroepen om onze geliefde Oosterschelde te redden! Middels stijgende zeeën en dalende gronden maakt onze planeet duidelijk dat onze woonplaats in haar huidige staat niet voor altijd en voor iedereen bewoonbaar zal zijn. Hoe houden we de Oosterschelde een gedeeld huis voor mens, dier, en plant? Breken we haar open, timmeren we haar dicht, of geven we een geheel nieuw landschap vorm? Om deze vragen te beantwoorden moeten we luisteren, vertegenwoordigen, en onderhandelen. Luisterend leren wij onze plek in de Oosterschelde kennen. Vertegenwoordigend vinden wij bondgenoten. Samen met hen onderhandelen wij, om samen het landschap leefbaar te houden voor visser en zeehond, voor weidebloem en wilde bij, voor stedeling, boer en trekvogel.

‘Oosterschelde in Onderhandeling’ is een onderhandelingsspel waarin mensen kennis maken met de ecologische politiek in de Oosterschelde. Het klimaat verandert, en daarmee ook het landschap. Dalende grond en een stijgende zeespiegel zetten de verhoudingen tussen samenleving en natuur onder druk. Dit politieke vraagstuk legt de relaties tussen menselijke en niet-menselijke inwoners van de Oosterschelde bloot, en vraagt om een nieuw politiek-ecologisch bewustzijn. Door de toekomst van de Oosterschelde te presenteren als een diplomatieke onderhandeling tussen plant, dier, en mens, wordt dit bewustzijn aangewakkerd.

In de eerste spelfase maken de spelers kennis met het Oosterscheldevraagstuk en de politieke actor die zij gaan representeren. Tijdens de tweede spelfase wordt een web geweven dat de relaties tussen de verschillende actoren in kaart brengt: de menselijke en niet-menselijke Oosterscheldebewoners blijken op intieme wijze met elkaar en het landschap verbonden te zijn. In de derde fase wordt onderhandeld aan de hand van verschillende toekomstscenario’s. Het netwerk komt onder druk te staan en de actoren moeten onderhandelen om zo goed mogelijk alle belangen in de Oosterschelde te dienen.