Not illegal fishing competition @ Manifesta 15

Not Illegal Fishing Competition – El Llobregat, Barcelona Metropolitana

Van 11 – 14 juli 2024 organiseert de Ambassade van de Noordzee in het kader van Manifesta 15 de Not Illegal Fishing Competition bij de rivier de Llobregat.

Ongeveer de helft van de inwoners van de metropool Barcelona heeft dagelijks intiem contact met de Llobregat, want ze drinken haar water. Toch kennen de meesten van hen de rivier niet goed. De stad is niet op de Llobregat gericht. De rivier is vrijwel nergens vanuit de stad te zien en ze is moeilijk bereikbaar. Om voor een rivier te kunnen zorgen moet ze gaan leven in de verbeelding van mensen.

Een van de problemen waar de Llobregat onder lijdt is de overdadige aanwezigheid van invasieve soorten. Daarom organiseren Sheng-Wen Lo, Leon Lapa Pereira en Harpo ’t Hart namens de Ambassade van de Noordzee de Not Illegal Fishing Competition. De inspiratie hiervoor zijn populaire georganiseerde viswedstrijden in Taiwan, gericht op het elimineren van invasieve exoten (kijk hier voor meer info). Het organiseren van zo’n viswedstrijd in de Llobregat roept begrijpelijkerwijs weerstand op, want ga je mensen dan aanzetten om dieren te doden? Mits in bezit van een visvergunning is vissen niet illegaal, maar is het ook wenselijk? Deze vraag raakt aan een veelvoorkomend conflict in kwesties van natuurbescherming. Ongenuanceerd gezegd staan aan de ene kant de ecologen die denken vanuit een systeembenadering en aan de andere kant dierenrechtenactivisten met een sterke morele overtuiging. Wat is in het belang van de rivier en wie ben jij om keuzes voor het ecosysteem te maken? En: wat doe je met een invasieve exoot wanneer je deze hebt gevangen?

De Not Illegal Fishing Competition nodigt je uit om de Llobregat te leren kennen als een levend ecosysteem met haar eigen schoonheid, problemen en conflicten.

De Not Illegal Fishing Competition is voor iedereen en voor alle leeftijden toegankelijk, ook voor mensen zonder visvergunning of ervaring. Op 11 en 12 juli 2024 is het event speciaal gericht op groepen kinderen op zomerkamp. Op 13 en 14 juli 2024 is iedereen welkom deel te nemen.

De Not Illegal Fishing Competition zal leiden tot een installatie die tijdens Manifesta 15 te zien is in Casa Gomis.

Over Manifesta 15

Met een oppervlakte van meer dan 3000 km2 biedt de 15e editie van Manifesta (8.09.2024 – 24.11.2024) nieuwe perspectieven aan Barcelona en de wijdere metropolitane regio. In drie klusters worden de 12 steden van de biënnale gekoppeld aan een overkoepelend thema en geografische locatie. Dit vormt de basis van het tweejaarlijkse programma voor Manifesta 15 Barcelona Metropolitana in 2024. Meer informatie

Tekeningen: Wieger Windhorst