NAME YOUR RIVER grassroots impactprogramma

Dit voorjaar werkt de Ambassade van de Noordzee op uitnodiging van ZINDOC aan het Name Your River grass roots impactprogramma voor de documentaire I Am The River, The River Is Me, een film over de Whanganui rivier in Aotearoa / Nieuw Zeeland. De Whanganui rivier is de eerste rivier ter wereld die, dankzij een lange juridische strijd van de Māori om erkenning van hun wereldbeeld, in 2017 rechtspersoon werd. De Māori zien de rivier als hun voorouder, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. Deze historische gebeurtenis ontketende de wereldwijde Rechten voor Natuurbeweging – de snelstgroeiende juridische beweging van dit moment.

In deze film nodigt Māori riviervoogd Ned Tapa een klein gezelschap uit voor een vijfdaagse kanotrip op de rivier. Onder hen, een Australische First Nations Elder en rivieractivist, zijn dochter, een Australische kunstenares en een internationale/ Māori/ Nieuw Zeelandse filmcrew. De Whanganui rivier is de hoofdpersoon van deze ‘river road movie’.

I Am The River, The River Is Me is meer dan een kijkje in een wereld die ver af lijkt te staan van onze westerse samenleving – het is een call to action, om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van ons toekomstig leven op aarde.

Distributeur Cinema Delicatessen, bekend van o.a. de natuurdocumentaire Silence of the Tides, brengt de film 23 mei 2024 uit in de filmtheaters. Gelijktijdig start ook het internationale Name Your River impactprogramma. Doel van het impactprogramma is om een toekomstbestendige mens-natuurrelatie te benadrukken: de mens als onderdeel van de natuur, in plaats van daarboven of -buiten. Het impactprogramma zet aan tot bottom up en top down actie om water effectief te vertegenwoordigen: juridisch, politiek en maatschappelijk. Meer informatie over het programma volgt spoedig!

“I feel it is my job to ensure that what I’ve been given, I hand on to others.

— Ned Tapa (Māori elder & voogd Whanganui rivier)

Regie en Camera: Petr Lom / Producer: Corinne van Egeraat / Montage: Gys Zevenbergen / Geluid: Ad Stoop en Tahuaroa Ohia / 2e Camera & Drone: Richard Sidey / Sound Design: Mark Glynne en Olmo van Straalen / Grading: Michiel Rummens / Postproductie: Jan Jaap Kuiper

In coproductie met: de Whanganui rivier (Aotearoa/Nieuw Zeeland), KRO-NCRV/de Boeddhistische Blik (Nederland), Ten Thousand Images (Noorwegen)

Ondersteund door: Nederlands Filmfonds, NPO-Fonds, Norwegian Film Institute, Fritt Ord, Netherlands Film Production Incentive