Manifestatie in juli

Beste landgenoot,

Hoe kijkt en luistert een visser en surfer naar de zee? Hoe klinkt de lobby van de olie- en gasindustrie? Wat hebben natuurfilosofie en de iconische viswinkel Simonis elkaar te zeggen? Wat zijn de juridische, ethische en politieke consequenties van representatie van de Noordzee?

Op 11, 12 en 13 juli gaan we vanuit Den Haag en Scheveningen op zoek naar de stemmen van de zee. We vatten het begrip luisteren ruim op: we doen het niet alleen met onze oren, maar met al onze zintuigen en het ons gegunde empathisch vermogen. Zodra we bereid zijn te luisteren, gaan we geluiden, geuren en inzichten van de zee relateren aan menselijke activiteiten en ervaringen.

Zo proberen wij onszelf en andere omwonenden van de Noordzee een voorstelling te laten maken van de vele stemmen van de zee. Wat vertelt het plastic dat aanspoelt ons? Wat is er te leren van alle geuren op en rond de zee? Wat is de politieke stem van de kabeljauw, de warme golfstroom, of de zilte zeelucht?

Binnenkort volgt de uitnodiging, met onder meer programma op het strand van Scheveningen en diverse locaties in Den Haag, zoals in het Mauritshuis, Nutshuis en in Stroom. Met bijdragen van onder meer Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, kunstenaars Carmen Schabracq en Valerie van Leersum, ARTIS-hoogleraar Erik de Jong, onderzoeker en jurist Laura Burgers, geurontwerper Frank Bloem, fotograaf Rik van Santen, radiomaker Jesper Buursink en componist Stef Veldhuis.

Namens het Ambassade-team,
hartelijke en zoetzoute groet,

Anne van Leeuwen
Harpo ‘t Hart
Thijs Middeldorp