Het Audement#2 in Museum Arnhem

Op 6 april 2022 opent Museum Arnhem haar vernieuwde museumgebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Vanuit de nieuwe vleugel kun je straks uitkijken over Arnhem en het uiterwaardenlandschap. Op deze plek, in de tentoonstelling Ten minste houdbaar tot presenteert de Ambassade van de Noordzee dit voorjaar een nieuwe editie van het Audement.

het Audement #2

De Ambassade van de Noordzee luistert naar de politieke stem van de Noordzee. Hiervoor bouwen wij een nieuwe politieke arena met de titel het ‘Audement’. In tegenstelling tot een parlement, waar mensen met elkaar praten, staat in het Audement luisteren centraal, luisteren naar de stemmen en belangen van niet-mensen: het water, het zand, de vissen en de meeuwen. Want om de natuur te kunnen beschermen, en daarmee het voortbestaan van mensen op deze planeet te kunnen garanderen, is het nodig niet-mensen als een gelijkwaardige partner te beschouwen. Alles is immers via ketens van voedsel, water of zuurstof met elkaar verbonden en heeft elkaar nodig, in het unieke ecosysteem dat de Aarde is.

landschap van luisterstations

In Museum Arnhem onderzoekt de Ambassade van de Noordzee nieuwe manieren om te luisteren naar de politieke stem van de Noordzee. In een speciaal voor deze plek ontwikkelde installatie nodigt de ambassade het publiek uit om te komen luisteren naar niet-menselijk leven dat zich vlak naast, onder of boven ons bevindt, maar vaak onopgemerkt blijft. Dwaal door een landschap van luisterstations en ontmoet de vele wezens in en rondom het museum in hun eigen tijdsdimensies. Bij het werk hoort een hand-out met instructies en meer informatie om zelf mee op onderzoek te kunnen gaan in het Arnhemse landschap.

Het Audement is een concept van geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart en wordt ontwikkeld in samenwerking met architectenbureau Studio Ossidiana, scenograaf Tim Vermeulen, jurist en onderzoeker Dr. Daphina Misiedjan en antropoloog en actie-onderzoeker Darko Lagunas. Voor de installatie in Museum Arnhem wordt samengewerkt met vormgever Corine Datema, aquatisch ecoloog Maarten Erich en fotograaf Dirk-Jan Visser. Met dank aan Gosse de Kort.

In najaar 2022 zal de Ambassade van de Noordzee een publicatie uitgeven over de ontwikkeling van het Audement, met luister-handleidingen om zelf mee aan de slag te gaan.

Het Audement wordt ontwikkeld met steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VriendenLoterij en Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

Info & tickets

www.museumarnhem.nl