F/EEL het leven van een paling, Sheng-Wen Lo en Yi-Fei Chen

F/EEL was een interactieve ruimtelijke installatie van kunstenaars/ ontwerpers Sheng-Wen Lo en Yi-Fei Chen in opdracht van de Ambassade van de Noordzee. Tijdens de manifestatie Welkom in het Parlement van de Dingen, kon het publiek in de Schietbaan op het Marineterrein in Amsterdam tussen 20 november – 6 december 2020 ervaren hoe het is om een paling te zijn.

De reis van de paling

Op een avond naderde een glasaal de Nederlandse Noordzeekust. De reis was lang geweest: vanaf de Sargassozee had het dier 5.000 km oostwaarts gezwommen, op de Golfstroom over de Atlantische Oceaan. Stroomopwaarts bewegend was de glasaal vastberaden haar leven in het zoete water voort te zetten. Maar zij wist nog niets van de zware beproevingen die haar te wachten stonden. Ze zou terecht komen in een wereld die niet ontworpen is voor een paling. Een wereld vol obstakels als gemalen, vervuiling, invasieve parasieten en illegale stroperij. En zo begon de reis.

Hoe het is om een paling te zijn

Geïntrigeerd door het uitputtende en verwarrende leven van de Europese paling – een ernstig bedreigde diersoort die wel 80 jaar oud kan worden – bouwden kunstenaars Sheng-Wen Lo en Yi-Fei Chen een interactief parcours dat niet ontworpen is voor mensen. Ons leven is misschien niet altijd makkelijk, maar hoe is het om een ​​paling te zijn?

In de interactieve installatie F/EEL, in de schietbaan op het Marineterrein in Amsterdam, kon het publiek individueel en fysiek de avonturen van de paling ervaren. Hoewel het nooit helemaal zal lukken om de subjectieve ervaringen van de paling volledig te vertalen naar menselijk perspectief zullen onze inspanningen – in tegenstelling tot helemaal niets proberen – ons in staat stellen om te verbeelden, te twijfelen en te bevragen.

Sheng-Wen Lo maakt deel uit van team Stem voor de paling, een van de Noordzeecasussen van de Ambassade van de Noordzee.

Met dank aan Amarte Fonds — Amsterdams Fonds voor de Kunst — Atlas Initiatief — Bankgiro Loterij Fonds — Gemeente Amsterdam — Gravin van Bylandt Stichting — Iona Stichting — K.F. Hein Fonds — Marineterrein/ Living Art Lab — NEMO — Pauwhof Fonds — Prins Bernhard Cultuurfonds — Stichting Dialoog & Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Grafisch ontwerp: The Anderen