Wereldpremière I Am The River. The River Is Me

Dit voorjaar werkt de Ambassade van de Noordzee op uitnodiging van ZINDOC aan het Name Your River grass roots impactprogramma voor de documentaire I Am The River, The River Is Me, een film over de Whanganui rivier in Aotearoa / Nieuw Zeeland. De Whanganui rivier is de eerste rivier ter wereld die, dankzij een lange juridische strijd van de Māori om erkenning van hun wereldbeeld, in 2017 rechtspersoon werd. De Māori zien de rivier als hun voorouder, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. Deze historische gebeurtenis ontketende de wereldwijde Rechten voor Natuurbeweging – de snelstgroeiende juridische beweging van dit moment.

I Am The River, The River Is Me is meer dan een kijkje in een wereld die ver af lijkt te staan van onze westerse samenleving – het is een call to action, om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van ons toekomstig leven op aarde.

Wereldpremière tijdens movies that matter

De wereldpremière van I Am The River. The River is Me is tijdens Movies that Matter, op 23 maart 2024 in bijzijn van de Māori en met een speciale ceremonie.

“I FEEL IT IS MY JOB TO ENSURE THAT WHAT I’VE BEEN GIVEN, I HAND ON TO OTHERS.#

— Ned Tapa (Māori elder & voogd Whanganui rivier)

Regie en Camera: Petr Lom / Producer: Corinne van Egeraat / Montage: Gys Zevenbergen / Geluid: Ad Stoop en Tahuaroa Ohia / 2e Camera & Drone: Richard Sidey / Sound Design: Mark Glynne en Olmo van Straalen / Grading: Michiel Rummens / Postproductie: Jan Jaap Kuiper

In coproductie met: de Whanganui rivier (Aotearoa/Nieuw Zeeland), KRO-NCRV/de Boeddhistische Blik (Nederland), Ten Thousand Images (Noorwegen)

Ondersteund door: Nederlands Filmfonds, NPO-Fonds, Norwegian Film Institute, Fritt Ord, Netherlands Film Production Incentive