Wandelen naar de toekomst #3: de Noordzeewandeling

Waag wandelpakket

Vanaf zaterdag 3 juli kun je met het wandelpakket van Waag de Noordzeewandeling lopen op drie verschillende plekken in Nederland: bij Goeree, Scheveningen en Amsterdam. Denk mee: hoe versterken we onze relatie met de natuur, en hoe leven- en werken we in de toekomst samen met de zee?

De zee is van zichzelf

De zee behoort geen land toe: daarmee is ze van niemand en van iedereen. Maar wie heeft op dit moment de meeste macht in- en over de zee? Tijdens de Noordzeewandeling ga je aan de hand van gespreksstofkaartjes aan de slag met verschillende perspectieven. Kunnen mensen zich inleven in niet-menselijke entiteiten als dieren en planten op de zeebodem? En wat gebeurt er als we het leven in de zee de status van rechtspersoon geven? Hoe klinkt de zee onder water, en hoe veroorzaakt Nederland geluidsoverlast voor de vissen in de Noordzee?

Kunnen we het perspectief van niet-mensen begrijpen? De Ambassade van de Noordzee onderzoekt of we de Noordzee kunnen gaan beschouwen als deelnemer – op politiek, emotioneel en juridisch vlak. Aan de hand van het werk van de ambassade ga je tijdens de Noordzeewandeling in gesprek over de toekomst van ons samenleven met de zee. Kunnen wij mensen onszelf als onderdeel gaan zien van een groot ecosysteem, in plaats van als het middelpunt?

De Noordzeewandeling

Je loopt de Noordzeewandeling in de duinen van Goeree, Scheveningen of Amsterdam. De routes op de kaarten gelden als indicatie. Je kunt zelf altijd stukken aan de wandeling toevoegen of de route verkorten. Het leukst is om de route met iemand anders te lopen, zodat je de vragen en stellingen samen tijdens het wandelen kunt bespreken!

Voorafgaand aan de wandeling ontvang je een wandelpakket met alle informatie over de wandeling, met een routekaart, gespreksmateriaal voor tijdens de wandeling en een kijk-, luister- en leeslijst. Het digitale pakket kun je zelf downloaden. Tegen betaling van 5 euro ontvang je een geprinte versie per post.

— Meld je hier aan voor het pakket digitaal, gratis

— meld je aan hier aan voor het pakket per post, Kosten: 5 euro

— Wil je je alvast inlezen voor de Noordzeewandeling? Bekijk de kijk-, luister- en leeslijst met tips van Waag.

Meer over Waag wandelt naar de toekomst

De komende maanden wandelt Waag naar de toekomst: wat houdt de gewenste toekomst van Nederland in? Dat doen we op basis van do it yourself-wandelingen, die je op verschillende plekken in Nederland kunt doen. In totaal organiseert Waag vier van dit soort wandelingen.

Sinds april is de datawandeling beschikbaar. Deze wandeling leidt je op vier plekken in Nederland langs datacenters en laat je meedenken over de toekomst van de digitale wereld in ons fysieke landschap. Sinds juni is tevens de landwandeling te lopen, waarin je meedenkt over de toekomst van landbouw, biodiversiteit en de relatie tussen mens, stad en natuur. Alle input van de wandelingen wordt door Waag verzameld tijdens de eerste expeditie naar planet B, waarin we samen tot een routekaart voor de toekomst komen. Je vindt alle wandelingen op waag.org/future.

Praktisch

Wanneer: vanaf zaterdag 3 juli 2021

Waar: Goeree, Scheveningen en Amsterdam

Nodig: goede schoenen, opgeladen telefoon, flesje water

Afstand wandeling: 7,5 km (Goeree), 9 km (Scheveningen) en 9,8 km (Amsterdam)

Duur wandeling: tot 2 uur