VRIJDENKERS: VAN SPINOZA TOT NU

Nog tot en met 27 februari 2022 is in het Amsterdam Museum Vrijdenkers: van Spinoza tot nu te zien, een tentoonstelling over vernieuwers, idealisten, dwarsliggers, vrije geesten én activisten.

De Ambassade van de Noordzee neemt aan de tentoonstelling deel met grafisch werk van Corine Datema en een geurinstallatie van Frank Bloem.

Een vrijdenker kijkt verder dan de heersende moraal en conventies en creëert ruimte voor nieuwe gedachten. Maar wie voor de één een vrijdenker is, wordt door de ander als oproerkraaier gezien. Thema’s als religie, vrijheid van meningsuiting, feminisme, gender, etniciteit en de menselijke relatie tot de natuur roepen ook vandaag de dag heftige emoties op. Het Amsterdam Museum toont historische denkers die zich hiermee bezighielden én selecteerde hedendaagse kunstenaars om op deze thema’s te reflecteren. Met onder andere Circus Andersom (Martijn Engelbregt), Domenique Himmelsbach, Remy Jungerman, Sunny Bergman, Melanie Bonajo, Renzo Martens, Tinkebell, Jonas Staal, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, Jan Hoek, Wafae Ahalouch en Leendert Vooijce, Henk Schiffmacher, Lale Gül, Hedy D’Ancona en Femke Halsema.

Vrijdenkers: van Spinoza tot nu is een initiatief van het Amsterdam Museum en het jarige Humanistisch Verbond.

INFO

Vrijdenkers: van Spinoza tot nu

Amsterdam Museum

5 september 2021 – 27 februari 2022

Meer info: www.amsterdammuseum.nl