Uitreiking Spinozalens 2020 aan Bruno Latour in Felix Meritis

Op 24 november 2020 ontvangt de Franse socioloog en filosoof Bruno Latour (1949) in Felix Meritis de Spinozalens 2020 uit handen van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. De avond is georganiseerd door de Stichting Internationale Spinozaprijs, de Ambassade van de Noordzee en Felix Meritis en is hier via livestream te volgen. Mediapartner van de uitreiking is Brainwash/ Human.

De Spinozalens-cyclus 2019-2020 staat in het teken van technologie. Volgens de jury is Bruno Latour een van de eersten die technologie als maatschappelijke factor is gaan interpreteren. Daarnaast agendeerde Latour al begin jaren negentig het thema duurzaamheid. Volgens hem hebben niet-mensen zoals zeeën, planten, dieren en microben een eigen stem die in onze democratie gehoord moet worden. Zijn pleidooi voor een ‘Parlement van de Dingen’ is zeer vernieuwend en leidt tot een andere omgang met alles wat niet-mens is. Lees hier het juryrapport.

Gastvrouw van deze avond is Daan Roovers, bestuurslid van de Stichting Internationale Spinozaprijs en Denker des Vaderlands. De avond ziet er als volgt uit:

— Korte artistieke opening door kunstenaars Harpo ’t Hart en Ibelisse Guardia Ferragutti; 
— Toelichting op het ‘Parlement van de Dingen’ door jurist Daphina Misiedjan;
— Interview met Bruno Latour door essayist en schrijver Bas Heijne aan de hand van kritische vragen van de filosofen Peter-Paul Verbeek, Donna Haraway en Chantal Mouffe;
— Virtuele overhandiging van de Spinozalens 2020 aan Bruno Latour door burgmeester Femke Halsema;
— Korte aanvaardingsspeech van Bruno Latour vanuit Parijs.

Info & tickets

24 november, 20.00 — 20.31 uur

Het programma is hier via livestream te volgen.

Het programma is Engels gesproken.

Kijk hier voor meer informatie over het programma, de sprekers en gasten.

De uitreiking van de Spinozalens aan Bruno Latour is de aanleiding voor het educatie – en publieksprogramma Welkom in het Parlement van de Dingen, van 19 — 27 november 2020 op diverse locaties. Lees meer op: www.parlementvandedingen.nl