Uitreiking Spinozalens 2020 aan Bruno Latour

Op 24 november 2020 ontvangt de Franse socioloog en filosoof Bruno Latour (1949) in Felix Meritis de Spinozalens 2020 uit handen van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema.

De Spinozalens-cyclus 2019-2020 staat in het teken van technologie. Volgens de jury is Bruno Latour een van de eersten die technologie als maatschappelijke factor is gaan interpreteren. Daarnaast agendeerde Latour al begin jaren negentig het thema duurzaamheid. Volgens hem hebben niet-mensen zoals zeeën, planten, dieren en microben een eigen stem die in onze democratie gehoord moet worden. Zijn pleidooi voor een ‘Parlement van de Dingen’ is zeer vernieuwend en leidt tot een andere omgang met alles wat niet-mens is.

De uitreiking van de Spinozalens wordt omlijst door een veelzijdig programma. Gastvrouw en moderator deze avond is Daan Roovers, Denker des Vaderlands. Een artistieke opening van kunstenaars Harpo ’t Hart en Ibelisse Guardia Ferragutti zet de zintuigen op scherp voor het spreken met en namens niet-mensen. Daarna volgt een lezing van Daphina Misiedjan waarin ze het concept ‘Het Parlement van de Dingen’ toelicht in relatie tot mensen- en milieurechten. Daan Roovers gaat vervolgens in gesprek met Bruno Latour aan de hand van kritische vragen die internationale denkers Donna Haraway, Chantal Mouffe en Peter Paul Verbeek speciaal voor deze gelegenheid hebben voorbereid. Na de uitreiking van de Spinozalens door burgemeester Halsema spreekt Latour nog een korte aanvaardingsspeech uit.

De avond is georganiseerd door de Stichting Internationale Spinozaprijs, de Ambassade van de Noordzee en Felix Meritis en is hier via livestream te volgen.

Het programma is Engels gesproken. Tickets gaan binnenkort hier in de verkoop.

De uitreiking van de Spinozalens aan Bruno Latour is de aanleiding voor het educatie – en publieksprogramma Welkom in het Parlement van de Dingen, van 18-27 november op diverse locaties.

Lees hierover meer op www.parlementvandedingen.nl