The Parliament of Things | lezing van Bruno Latour

Radboud Reflects | Concertgebouw De Vereeniging | Erasmusplein 1, Nijmegen

Moeten we dingen, zoals natuur, moraliteit toekennen? En moeten ze daarmee een stem krijgen in het politieke debat? Filosoof en socioloog Bruno Latour kwam begin jaren ’90 al met het vernieuwende idee om ecologie te politiseren. De natuur heeft een democratische stem zo stelt hij. Kom luisteren hoe deze gedachte moet leiden tot een andere omgang met alles wat niet-mens is.

Volgens Latour leven we in een nieuw klimaatregime, waarin de invloed van de mens op de natuur allesbepalend is en we talloze verbindingen aangaan met de natuurlijke wereld. In dit zogenaamde Antropoceen zijn mensen, dieren, planten en dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat onze invloed op de natuur daardoor ongekend groot is, moeten we volgens Bruno Latour alles wat niet-mens is een stem geven. Deze stem kan verwoord worden via een ‘parlement van de dingen’. Dit helpt ons op weg om onze natuur te behouden voor toekomstige generaties. Wat betekent het om niet-mensen een stem te geven in het politieke debat? Hoeveel vraagt dit van onze empathie en verbeeldingskracht? En is er in de politieke realiteit ruimte voor dit soort gedachte-experimenten?

Na zijn lezing gaat Bruno Latour in gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink.

De voertaal is Engels.

Deelname

Deze lezing kun je of fysiek of online via een livestream bijwonen. Deelname kost € 15,-. | Radboud medewerkers, Alumni Benefitcardhouders, Radboud Reflects-abonnees, studenten en scholieren betalen € 7,50. Deelnemen in de zaal kan veilig. Wij volgen het coronaprotocol van De Vereeniging. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Inschrijven voor deelname in de zaal kan binnenkort.

 

Deze lezing vindt plaats in het kader van de uitreiking van de Spinozalens 2020 aan Bruno Latour op 24 november en is onderdeel van het landelijke educatie – en publieksprogramma Welkom in het Parlement van de Dingen. Kijk voor meer informatie op: www.parlementvandedingen.nl