Lezing (livestream) van Bruno Latour bij Radboud Reflects

Moeten we dingen, zoals natuur, moraliteit toekennen? En moeten ze daarmee een stem krijgen in het politieke debat? Filosoof en socioloog Bruno Latour kwam begin jaren ’90 al met het vernieuwende idee om ecologie te politiseren. De natuur heeft een democratische stem zo stelt hij. Kom luisteren hoe deze gedachte moet leiden tot een andere omgang met alles wat niet-mens is.

Volgens Latour leven we in een nieuw klimaatregime, waarin de invloed van de mens op de natuur allesbepalend is en we talloze verbindingen aangaan met de natuurlijke wereld. In dit zogenaamde Antropoceen zijn mensen, dieren, planten en dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat onze invloed op de natuur daardoor ongekend groot is, moeten we volgens Bruno Latour alles wat niet-mens is een stem geven. Deze stem kan verwoord worden via een ‘parlement van de dingen’. Dit helpt ons op weg om onze natuur te behouden voor toekomstige generaties. Wat betekent het om niet-mensen een stem te geven in het politieke debat? Hoeveel vraagt dit van onze empathie en verbeeldingskracht? En is er in de politieke realiteit ruimte voor dit soort gedachte-experimenten?

Na zijn lezing gaat Bruno Latour in gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink.

tickets & info

De voertaal is Engels.

Deze lezing kun je online via een livestream bijwonen. Deelname is gratis. Schrijf je hier in en ontvang de reminder, de link naar het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Kijk hier voor meer informatie