Stem voor de paling in EndLESS Amsterdam in ARCAM

De Ambassade van de Noordzee doet onderzoek naar de representatie van de paling in onze samenleving. Stem voor de Paling is tot 2 mei 2021 te zien in ARCAM, als onderdeel van de tentoonstelling EndLESS Amsterdam – De circulaire stad in wording. 

Amsterdam heeft zich ten doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. Wat betekent deze overgang voor inwoners, bedrijven, flora en fauna? Kan stedelijke groei duurzaam zijn? En hoe zien we dit terug in de gebouwde omgeving? Om vorm te geven aan de circulaire ambities gebruikt de gemeente een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donutmodel’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit model beschrijft economische ontwikkeling die zowel de grenzen van planeet, als die van een eerlijke samenleving respecteert.

Endless Amsterdam

EndLESS Amsterdam vertelt het verhaal van de compacte, circulaire stad door de ogen van het beest, de bewoner, het bedrijf en het bestuur. De Ambassade van de Noordzee representeert in de tentoonstelling één van de onderwaterbewoners van Amsterdam: de paling. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en aquatisch ecoloog Maarten Erich onderzoeken hoe de paling deel uitmaakt van onze samenleving en hoe haar belangen vertegenwoordigd kunnen worden in de Amsterdamse politiek. Maar hoe leren we deze mysterieuze vis kennen? Hoe weten we wat ze wil? Daarvoor is het team niet alleen zelf het water ingedoken, maar ook in gesprek gegaan met verschillende Amsterdammers die al een relatie hebben met de paling. Het onderzoek vertaalt een fysieke, speculatieve zoektocht naar de wereld van de paling in voorstellen die helpen deze Amsterdammers – en daarmee het onderwaterlandschap van Amsterdam – beter te begrijpen en te verbeteren.

audiotour Leer de paling kennen in het Oosterdok

Onderdeel van de tentoonstelling is de audiotour Leer de paling kennen in het Oosterdok. Al wandelend beluister je op zes locaties rondom het Oosterdok en op het Marineterrein in Amsterdam gesprekken van radiomaker Jesper Buursink met mensen die ieder vanuit een eigen perspectief vertellen over leven, lijden en liefde van de paling. Lees meer..

met dank aan Amarte Fonds — Amsterdams Fonds voor de Kunst — Atlas Initiatief — Bankgiro Loterij Fonds — Gemeente Amsterdam — Gravin van Bylandt Stichting — Iona Stichting — K.F. Hein Fonds — Marineterrein/ Living Art Lab — NEMO — Pauwhof Fonds — Prins Bernhard Cultuurfonds — Stichting Dialoog & Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Info & tickets

ARCAM

20 november 2020 — 2 mei 2021

Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

www.arcam.nl

Foto’s: Nichon Glerum & Sanne Couprie