Working on Common Ground: slotconferentie Triennale di Milano

De Ambassade van de Noordzee neemt deel aan Working on Common Ground, de slotconferentie van Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground op 29 november 2022 tijdens de Triennale Milano’s Salone d’Onore.

Als design kan helpen de ecologische verwoesting van de aarde tegen te gaan, en een vruchtbare relatie tussen mensen en niet-mensen kan ondersteunen, zou dit niet alleen de culturele verbeeldingskracht moeten stimuleren, maar ook beleid, wetgeving en maatschappij. Met dit doel neemt de conferentie Working on Common Ground de ecologische realiteit van Nederlands en Italië als uitgangspunt bij het zoeken naar mogelijkheden voor meersoortig samenleven.

Designing the problem

De Ambassade van de Noordzee neemt deel aan de Nederlandse tentoonstelling op de Triennale met een project in de context van de onderzoekscasus Windparken op zee. De komende jaren wordt de Noordzee steeds verder volgebouwd met windturbines die duurzame energie produceren en gericht zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot. Deze oplossing lijkt bij te dragen aan het op lange termijn leefbaarheid houden van de planeet. Bij nadere beschouwing blijkt echter dat systeemfouten uit het verleden dreigen te worden herhaald en dat op grote schaal zowel menselijke habitats (door de winning van grondstoffen) als niet-menselijke levens worden verstoord en vernietigd.

De conferentie wordt georganiseerd door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met cheFare, bureau voor culturele transformatie uit Milaan.

Deelnemers zijn oa: Caterina Benincasa (IT); Ambassade van de Noordzee (NL); Joost Emmerik (NL); Marianna Frangipane (IT); Klaas Kuitenbrouwer (NL); Laura Scillitani (IT); Stefano Maffei (IT); Fiona Middleton (VK); Bertram Niessen (IT); Maike van Stiphout (NL); Atelier Ossidiana (NL); Nicoletta Tranquillo (IT)