Prijsuitreiking schrijfactie Zo spreekt de zee tijdens Warming Up Festival

De drie winnaars zijn bekend van de zomer-schrijfactie Zo spreekt de zee, een gezamenlijke oproep van De Groene Amsterdammer, Ambassade van de Noordzee en Taal voor de toekomst. De winnende bijdragen zijn vanaf 15 oktober te lezen op het online platform van De Groene Amsterdammer in de serie Taal voor de toekomst. De prijsuitreiking vindt plaats op 20 oktober om 17.00 uur, tijdens Warming Up Festival in de Tolhuistuin, Amsterdam-Noord.

Meer dan honderd inzendingen kwamen binnen op de vraag om met de zee in gedachten het Noordzeeakkoord 2030 te herschrijven. De opdracht luidde: luister naar de zee, vraag advies en beschrijf in ziltige bewoordingen wat de zee te zeggen heeft over haar toekomst. Een toekomst waarin de mens niet langer centraal staat en taal de veelsoortige wereld weerspiegelt waarin we leven.

Het was een feest voor de jury om alle bijdragen te lezen. Want uit de gedichten, manifesto’s en liedjes spreekt empathie, oprechte bezorgdheid, taalplezier en vindingrijkheid. Uit alle inzendingen is een top 3 gekozen. De winnende titels in alfabetische volgorde:

— Akkoord voor de Noordzee 2030. Geert Viaene

— Vissen die zwemmen in de Rode lijst. Joris Iven, Patrick Carnotensis en Stijn Rutgeerts

Wat wil de oceaan? Ilham Zamouri

Het klankgedicht Een diepzoet zoutwaterlied van Joke Prinsen krijgt een eervolle vermelding.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op 20 oktober om 18.30 uur, tijdens de live podcast Warming Up Festival in de Tolhuistuin, Amsterdam-Noord. Het complete dossier Taal voor de Toekomst, met alle inzendingen, wordt later dit jaar gepresenteerd aan bestuurders die wel óver maar nog niet met de zee spreken.

De jury bestaat uit Arita Baaijens en Charlotte van Herk namens Taal voor de Toekomst, Lieke Knijnenburg namens De Groene Amsterdammer en Anne van Leeuwen namens de Ambassade van de Noordzee.

De schrijfactie is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, IONA fonds, Pauwhof Fonds en de Tolhuistuin