Onder NAP met de Ambassade van de Noordzee in Eye

CINEMA ECOLOGICA

Het overstroomde eiland Funafuti, een flitslezing over vismensen in de populaire cultuur in de Oudheid, rampen in Nederland, live muziek en een rondetafelgesprek over de toekomst van de Noordzee: zou die een eigen rechtspersoon kunnen worden? Met zeewierpak.

Met blockbuster sciencefictionfilms en vismensen peilen we de breed gedeelde angsten en verlangens in de verhouding tussen mens en vis, zoals die in de populaire cultuur naar voren komt. Gaan mens en vis versmelten tot nieuwe wezens? Met live muziek van pianiste Keiko Shichijo.

PROGRAMMA

— Een flitslezing van classica Emilie van Opstall over vismensen in populaire cultuur in de Oudheid: Atlantis, Sirenen, splijtende zeeën.

— Een compilatie van confrontaties met echte rampen en bijna-rampen in Nederland en hoe we ons met techniek proberen te verdedigen. Vol met materiaal uit de Eye-collectie over de watersnoodramp, de bouw van de Afsluitdijk, de Wieringermeerdijk en de overstroming van 1916/1926. Met live muziek.

— Rondetafelgesprek over de toekomst van de Noordzee: zou die een eigen rechtspersoon kunnen worden? Hoe kunnen juristen, kunstenaars en musici spreken namens de Noordzee en haar verdedigen? Moderator: Ruben Jacobs (socioloog, auteur Artonauten en De Groene Eeuw). Aan tafel: Theun Karelse (kunstenaar, hij laat ook zijn zeewierpak zien), Laura Burgers (jurist) en Darko Lagunas (antropoloog).

— That Which Is to Come Is Just a Promise (Flatform). Op het eiland Funafuti, in de archipel van Tuvalu, wisselen droogte en overstromingen elkaar af in een ononderbroken ritme. De flux wordt weerspiegeld in de handelingen van de bewoners, die inmiddels vertrouwd lijken met de uitersten van het eiland. Funafuti is sinds enkele jaren het toneel van een uniek fenomeen. Door de onnatuurlijke opwarming van de zee sijpelt zout water de ondergrond in, borrelt omhoog door het poreuze landschap en veroorzaakt overstromingen die de toekomst van het leven op dit eiland in gevaar brengen.

Info & Tickets

Eye Filmmuseum, Amsterdam

Dinsdag 31 augustus, 19.15 – 20.45 uur

Tickets bestellen: https://www.eyefilm.nl