Evenwicht \ overwicht in het Watersnoodmuseum

Op vrijdag 5 april 2024 organiseert het Watersnoodmuseum een programma rondom de  werkpresentatie van kunstenaars Maartje Korstanje en Suzette Bousema. Tijdens het programma neemt Oosterscheldekenner en bioloog Peter van Bragt ons mee in de wondere onderwaterwereld van de Oosterschelde en vertelt Thijs Middeldorp van de Ambassade van de Noordzee over hun lessen uit samenwerkingen tussen kunst en wetenschap. Verder zullen de drie kunstenaars voor het komende kwartaal zich voorstellen.

Kunstenaars

Maartje Korstanje (1982) uit Groede en Suzette Bousema (1995) zijn de kunstenaars die vanaf januari 2024 zijn gestart in de residentie van het Watersnoodmuseum. Het werk van Korstanje richt zich op het de kwetsbaarheid van het leven op de grens van water en land en wat de gevolgen zijn van factoren als klimaatverandering. Suzette Bousema brengt de fascinatie van kunstenaars voor de Zeeuwse luchten samen met onderzoek rondom geo-engineering doormiddel van kunstmatige wolken: Stratospheric aerosol injection.

Kruisbestuiving

Tijdens de residentieperiode hebben Maartje en Suzette in contact gestaan met wetenschappers voor inspiratie en om van elkaar te leren. Bij de laatste bijeenkomst ging Suzette in gesprek met Claudia Wieners over Geo-engineering. Deze keer wil Suzette het gesprek graag voortzetten met het publiek. Maartje is aan de slag gegaan met de grens tussen land en water. Oosterscheldekenner en bioloog Peter van Bragt introduceert ons tijdens het programma met deze wondere wereld.

Kunst en Wetenschap in de praktijk

In 2030 kunnen de bewoners rond de Noordzee de zee – politiek, emotioneel, cultureel, juridisch – zien als zelfstandige politieke speler. Dat is de missie van de Ambassade van de Noordzee, een collectief van onder meer kunstenaars en wetenschappers. Tijdens de bijeenkomst zal Thijs Middeldorp van de Ambassade van de Noordzee vertellen over de lessen uit de samenwerkingen tussen de verschillende disciplines.

Programma

14:30-15:00 uur: Ontvangst met koffie, thee en een Zeeuwse bolus

15:00 uur: Programma

Welkomstwoord door Siemco Louwerse, directeur-bestuurder Watersnoodmuseum

Kunst en wetenschap door Thijs Middeldorp van de Ambassade van de Noordzee

Voorstellen kunstenaars Lisa Sebestikova, Bert Villa en Maika Garnica

De veranderde Oosterschelde door Peter van Bragt.

Geo-engineering door kunstenaar Suzette Bousema

Officiële opening tentoonstelling

16:15 – 18:00 uur: Borrel

18:00 uur: Einde programma

Info & tickets

Het programma vindt plaats in de groepsruimte in de eerste caisson van het Watersnoodmuseum.

Adres: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk.

Aanmelden