Kantelpunten: Stille wateren?

In deel twee van de serie Tipping Points, georganiseerd door Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, legt wetenschapper René van Westen uit waarom de golfstroom juist voor Nederland zo belangrijk is, welke factoren dit ecosysteem doen kantelen en of dit in ons leven nog voor een nieuwe ijstijd kan zorgen. Jurist Laura Burgers, muzikant Eva van Manen reageren, net als Harpo ‘t Hart namens de Ambassade van de Noordzee. Wees welkom!

Moderatie: Nienke de la Rive Box

Meer informatie: zie hier.

Over de sprekende en zingende gasten:

René van Westen kreeg in februari dit jaar veel aandacht voor zijn baanbrekende onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het stilvallen van de Atlantic meridional overturning circulation (AMOC), ook wel warme golfstroom in de volksmond. Hij promoveerde op oceanografie aan de Universiteit Utrecht en is daar nu postdoctoral researcher.

Laura Burgers is klimaatjurist en promoveerde op de democratische legitimiteit van klimaatrechtszaken. Ze werkt als universitair docent voor de Universiteit van Amsterdam en voor het Rechten voor de Natuur programma van de Verenigde Naties. Ze wordt gezien als expert op het gebied van klimaatrechtszaken.

Harpo ’t Hart is artistiek directeur van de Ambassade van de Noordzee en onder meer betrokken bij het programma Whose Ocean van de Universiteit Utrecht.

Eva van Manen is een artiest, songwriter, dichter en muziekproducer die zich tussen verschillende disciplines en werelden beweegt. Op haar debuutalbum ‘Politiek & Liefde’ (2018) overbrugt ze stijlen als rap, elektronica en gitaarpop met een fluïde, persoonlijke invalshoek en onderzoekt waar de politiek en de liefde elkaar raken. Op haar tweede album ‘De Diepte In’ (2021) duikt Eva de diepte in van haar gevoelswereld en zoekt ze een stromende sensitiviteit op, waarvoor ze met verschillende pop- en jazzmuzikanten samenwerkte. In het voorjaar van 2023 bracht ze haar nieuwe EP ‘Le Hérou’ uit, waarop fieldrecordings, zachte gitaren en liedteksten en baspartijen gemengd worden tot een serie troostvolle liedjes waarvoor de natuur de grote inspiratiebron vormde.

Het programma is samengesteld door Rico Disco in samenwerking met onder meer Victor Bierbooms, Nina Hertoghs en Pauline Pankowska.

Beeld: Pakhuis de Zwijger