Gastcollege in gesprek met de duinen

Stadssocioloog Darko Lagunas en kunstenaar Theun Karelse in gesprek over de toekomst van ons samenleven met de duinen.

Stadssocioloog Darko Lagunas en kunstenaar Theun Karelse onderzoeken binnen de casus Toekomst van de Delta hoe we de natuur een stem kunnen geven in de discussie over verduurzaming. Hoe kunnen we de Noordzee gaan beschouwen als deelnemer – op politiek, emotioneel en juridisch vlak? Hoe kunnen we het perspectief van niet-mensen als planten en dieren begrijpen? En wat moet daarvoor gebeuren?

Samen met beeldend kunstenaar Marinus van Dijke dagen Lagunas en Karelse ons in hun gastcollege uit dit in de praktijk te ervaren. Ons leergebied zijn de duinen van Burgh-Haamstede. Van Dijke: “De duinen vertellen een verhaal. Dat is een kwestie van goed kijken. Ze zijn in zekere zin ook een maatstaf voor hoe het met ons als mens gaat en waar we naartoe gaan”.

In dit gastcollege gaan we in gesprek over de toekomst van ons samenleven met de duinen. Wat is onze relatie met dit gebied (door de eeuwen heen)? Wat weten we uit natuuronderzoek? En wat vertellen de duinen ons over ons eigen leven? Kunnen wij mensen onszelf als onderdeel gaan zien van een groot ecosysteem, in plaats van als het middelpunt? We gaan leren, observeren, luisteren en voelen.

Info

Datum: dinsdag 14 december 2021

Tijdstip vertrekt: 13.00 uur vanaf de vuurtoren van Haamstede (uiterlijk tot 16.00 uur)

Adres: Vuurtoren 1, 4328 KG Burgh-Haamstede

Voor Wie: Zeeuwse jongeren/studenten met interesse voor dit onderwerp

Meld je voor 12 december aan door een mail te sturen naar Imke Elstak, ZB Bibliotheek van Zeeland: ielstak@dezb.nl.

Trek je warme kleren aan! Het kan hard waaien. En houd het weer in de gaten voor mogelijke buien!