Confluence of European Water Bodies

Van 22 – 24 september 2023 vindt de eerste Confluence of European Water Bodies plaats bij de Mar Menor in Murcia, Spanje. Tijdens de conferentie ontmoeten waterlichamen uit heel Europa elkaar voor een interculturele uitwisseling over de representatie van water in Europa’s culturele, politieke en juridische domein. De conferentie bestaat uit een besloten bijeenkomst op vrijdag en zaterdag en een publiek programma en ceremonie op zondag.

Politieke ruimte voor wateremancipatie

De meest prangende ecologische vraagstukken vandaag zijn grens-, individu- en soort overschrijdend. Toch benaderen we deze problemen nog altijd grotendeels vanuit de natiestaat. We bevinden ons midden in de grootste massa-extinctie sinds 65 miljoen jaar, maar wie is hiervoor verantwoordelijk? Landen zijn alleen verantwoording verschuldigd aan elkaar, politici alleen aan hun kiezers, grote bedrijven alleen aan hun aandeelhouders. Niet-menselijke en toekomstige levens zijn onvoldoende en ineffectief vertegenwoordigd. Om de representatiecrisis in onze democratie in Europa te agenderen organiseren we de Conference of European Water Bodies. Wateren uit heel Europa komen hier bijeen om samen cruciale stappen te zetten richting wateremancipatie. De conferentie vindt plaats bij de Spaanse binnenzee de Mar Menor, het eerste Europese ecosysteem dat in september 2022 rechtspersoonlijkheid kreeg.

Deelnemende waterlichamen

De conferentie wordt georganiseerd door de lagune van Venetië, vertegenwoordigd door TBA21/ Ocean Space; de Mar Menor, vertegenwoordigd door ILP Mar Menor en de Noordzee, vertegenwoordigd door de Ambassade van de Noordzee.

De deelnemende waterlichamen zijn: Akerselva (NO), Drina (RSP), Klarälven (SE), Loire (FR), Mar Menor (ES), Mediterranean Sea, Mlava (SRB)Moraca and Tara rivers (ME), North Sea (NL), Rhône (CH), Senne (BE), Spree (DE), Tejo (PRT), Venice Lagoon (IT) en Vistula (PL)

Symbolische reis

Symbolisch startpunt van de gezamenlijk reis naar Mar Menor is Brussel. Hier verzamelen de wateren om met collectieve stem een manifest voor te dragen voor het Europees Parlement.

In Barcelona maken we vervolgens een tussenstop voor een bezoek aan de Llobregat Delta. Recentelijk is de Ambassade van de Noordzee op deze plek verkenningen gestart op uitnodiging van de nomadische Europese biennale Manifestatie #15. De Llobregat delta lijdt onder droogte en verzilting wat grote gevolgen heeft voor alle menselijke en niet-menselijke bewoners van Catalonië. Het onderzoek van de Ambassade van de Noordzee, dat in juni 2023 startte met veldwerkonderzoek door kunstenaars Sheng Wen Lo en Leon Lapa Pereira zal resulteren in interventies, gericht op een nieuwe verbondenheid met de rivier. Lees meer in dit dossier.

diplomatic suitcase

Tijdens de conferentiedagen, die deels plaats vinden in het gemeentehuis van Los Alcazares, deels in het veld, staat de vormgeving en samenstelling van de diplomatic suitcase centraal, een presentatiemodel waarbinnen de verschillende wateren zichzelf representeren met artefacten, documentatie, beeld, data en verhalen. Na de conferentie zal de diplomatic suitcase op reis gaan en op verschillende plekken in Europa in meer of minder compacte variant uitgepakt en tentoongesteld worden.

Ceremoniële publieke finnisage

Op zondag 24 september sluiten we de conferentie af op de Plaza de Espejo van Los Alcazares met een voor iedereen toegankelijk publiek programma. In de ochtend is er een river / sea walk onder leiding van de Natural Contract Lab. Tegen het middaguur begint de Hermanamiento (sisterhood) met een ritueel van de Rivers Sisters.

Maak hier kennis met de wateren en hun afgevaardigden!