Een kennismaking met zand door te voelen en observeren @ RE / NATURE

Workshop met kunstenaar Marinus van Dyke

Tijdens RE / NATURE (van 8 – 31 oktober in ‘s Hertogenbosch) presenteert de Ambassade van de Noordzee een prototype van Het Audement. In Het Audement staat niet het spreken – zoals in het Parlement – , maar het luisteren centraal.

Bij een nieuwe, ecologische politiek hoort een nieuwe politieke arena, een fysieke ruimte waar mens en zee kunnen samenkomen. Want als we willen dat de natuur ook de interruptiemicrofoon kan grijpen, zullen we deze opnieuw moeten ontwerpen.

Het onderzoek naar Het Audement richt zich zowel op ruimtelijk ontwerp als op het vormgeven van praktijken die mensen in staat stellen beter naar niet-menselijke entiteiten te luisteren. Tijdens RE / NATURE kun je een kijkje nemen op de bouwplaats én bijdragen aan het onderzoek naar een nieuwe natuur-inclusieve politieke ruimte.

Het Audement wordt ontwikkeld door de Ambassade van de Noordzee i.s.m Architectenbureau Studio Ossidiana, scenograaf Tim Vermeulen, jurist en onderzoeker Dr. Daphina Misiedjan, antropoloog en actie-onderzoeker Darko Lagunas en geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart.

Een kennismaking met zand door te voelen en observeren

Kunstenaar Marinus van Dijke geeft tijdens RE/NATURE een site-specifieke zandworkshop vorm op uitnodiging van Studio Ossidiana en ontwerpers Shiila Infriccioli en Chiara Catalini.

Van Dijke speelde als kind al met het zand in de duinen van Schouwen-Duiveland en bleef ook als kunstenaar spelen met de elementen van het duinlandschap. Vanuit een gevoel van verbondenheid met het landschap, tracht hij de grotere structuren en subtiele details die sporen van de tijd in zich dragen te vangen en portretteren.

Tijdens deze workshop leer je over de oorsprong van de zandhoop op de bouwplaats van Het Audement. De sporen en herinneringen die in het zand achterblijven worden onderzocht en verwerkt. Shiila Infriccioli en Chiara Catalini zullen daarbij zandmonsters nemen en de microscoopfoto’s die zij van individuele korrels maken presenteren in het laatste weekend van RE/NATURE. Zo is een hoop bouwzand niet langer een door mensen achtergelaten residu maar een plek vol microscopisch kleine ontmoetingen.

INFO & TICKETS

Zaterdag 16 oktober, 13:00 – 16:00 uur (doorlopend); duur: ca 30 minuten

Locatie: Tramkade, ‘s Hertogenbosch

Gratis toegang, aanmelden niet nodig

www.re-nature.org