Drie kunstexpedities bij Zone2Source in het Amstelpark

Wandel mee in drie sessies door het Amstelpark waarin wordt gereflecteerd op relaties tussen mens en plant. Gespreksleider is filosoof Jesse Havinga die zich, aangestoken door het werk van Bruno Latour heeft gespecialiseerd in politieke ecologie, meer-dan-menselijke werelden en Gaia-wetenschap. Hij gaat in gesprek met verschillende kunstenaars vanuit het denken van Latour, dat resoneert met de kunstprojecten en expedities die deze dag worden gelanceerd.

— 10.30 uur: welkom Alice Smits, directeur Zone2Source en korte introductie op de filosofie van Bruno Latour door filosoof Jesse Havinga

— 11.00 – 13.00 uur: opening van Floriade Fluisteringen van KCCM (Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens).

Vier hoorspelen op locatie waarin de geschiedenis van het Amstelpark verteld wordt vanuit het perspectief van vier planten. Al wandelend tussen de locaties beluisteren we de hoorspelen: De getuigenis van de Buxus; Memoires van Lelie Gracia en de Japanse Duizendknoop; De elegie van de Treurbeuk en De monoloog van de Venijnboom – en gaan de kunstenaars samen met tekstschrijver Pim Muda in gesprek met filosoof Jesse Havinga over Latour en het handelsvermogen van andere entiteiten. Aanmelden klik hier.

— 13.45 – 15.30 uur: opening van Plantsoensociologie van de Onkruidenier

Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen gingen het afgelopen jaar op zoek naar relaties tussen planten en mensen in de Heemtuin van het Amstelpark. Ze groeven een 40-tal afgemaaide boompjes uit en brengen deze in speciaal gemaakte keramieke schalen in parade terug naar hun oorspronkelijke locatie in de Heemtuin. Tijdens de wandeling gaan ze in gesprek met filosoof Jesse Havinga over dit ‘toevallige’ natuur-cultuurlandschap, en hoe dit inspireert om andere verhalen over de relatie mens en plant te vertellen. Aanmelden klik hier .

— 16.00 – 17.30 uur: Journey to Meet Star-Gazers, Amsterdam, 2020. Op expeditie met Chikako Watanabe

Kunstenaar Chikako Watanabe neemt je mee op een wandeling door het park waarin verhalen en tradities van Japan en Amsterdam verweven worden met muziekperformances van Ayumi Matsuda (blokfluit) en Heiko Dijker (tabla) die het park op bijzondere manieren animeren. Dit project is onderdeel van Mind Your Step, een groepstentoonstelling over de kunst van het wandelen waarin we onze relatie tot de omgeving onderzoeken (tot 29 november 2020 in het Glazen Huis). Aanmelden klik hier.

Info

Zondag 22 november 2020, 10.30 – 17.30 uur

Startpunt: het Glazen Huis, Amstelpark 7 Amsterdam

De drie evenementen zijn gratis, maar op basis van reservering via Eventbrite (zie aanmelden per wandeling)

De wandelende gesprekken vinden buiten plaats met koptelefoons zodat voldoende afstand kan worden houden.

www.zone2source.net

Zone2Source is kunstpodium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark in Amsterdam