De smaak van de paling

In de OBA – Oosterdok, omringd door migrerende paling, leer je op 1 oktober 2022 dit wonderlijke dier op een hele nieuwe manier kennen. Wist je dat de aal al door Artistoteles en Freud werd bestudeerd maar niemand ooit heeft kunnen ontdekken hoe die zich voortplant, 6.000 kilometer verderop in de Sargassozee? Dat de paling maling heeft aan alle grenzen: over land gaat als het moet, verandert van geslacht en uiterlijk zoals het uitkomt en zelfs de tijd op de hak lijkt te nemen? Voor de paling is het leven fluide en continue in verandering.

Niet-menselijke belangen

De paling heeft momenteel de status ‘ernstig bedreigd’ als gevolg van barrières als sluizen, gemalen, dammen en dijken, maar ook door smokkel, overbevissing en vervuiling. Willen we dat de aal ons niet verder ontglipt, dan zullen we dus in diens belang – en dat van onder- waterecosystemen – moeten gaan denken en handelen.

Hoe kunnen we de onderwaterwereld ontmoeten en onze relatie met niet-mensen nieuw leven in blazen? De paling niet langer zien als object van exploitatie maar als subject met rechten? Als soeverein wezen met een eigen leven waarvan een hoop te leren valt?

SOUND WALK & PROEVERIJ

Het programma De smaak van de paling – tevens de opening van de installatie Anguilla anguilla van Darko Lagunas en Dewy Elsinga/ BUTTERFINGAZ – staat in het teken van een nieuwe ontmoeting met de paling. Niet door de aal te proeven, maar door dit ongrijpbare wezen via smaak en geur beter te leren kennen tijdens diens epische reis.

De middag start met een soundwalk & proeverij waarin je alles leert over de metamorfosen van de aal: van wilgenbladlarve in de Sargassozee, tot glasaal, drijvend op de vloedstroom, en van gele aal tot volwassen paling in de modderige Amsterdamse wateren. Daarna volgen in het OBA – Theater verhalen van Blaka Online / Kofi Orunmila, Dewy Elsinga / BUTTERFINGAZ, Darko Lagunas, Theo Rekelhof, Noam Youngrak Son en Thijs de Zeeuw over migratie, queerness, transformatie, inheemse holistische filosofie, waterbeheer én urban planning voor niet-mensen. Moderator deze middag is: Rokhaya Seck.

Beluister hier de paling soundwalk op soundcloud.

Anguilla anguilla

1 oktober 2022 markeert tevens de opening van het kunstwerk Anguilla anguilla in de fotogalerij van de OBA, een samenwerking tussen milieusocioloog Darko Lagunas en kunstenaar Dewy Elsinga/ BUTTERFINGAZ. Darko presenteert een serie gefilmde portretten van mensen met een bijzondere relatie met de paling, omlijst door een muurschildering van Dewy. Lees meer…

DE PALING IS OOK EEN AMSTERDAMMER#

De Ambassade van de Noordzee luistert naar de stem van de Noordzee en het leven in zee. In Amsterdam luisteren we naar de paling en vragen ons af hoe de belangen van deze, en andere niet-menselijke Amsterdammers kunnen worden behartigd bij de inrichting van de stad.

In het Oosterdok werken we met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw aan een palingpark, een ontmoetingsplek voor mens en onderwaterwereld. Omringd door migrerende paling, organiseren we in de OBA Oosterdok, van 1— 31 oktober 2022 het programma De paling is ook een Amsterdammer met video’s, workshops, kunst en film over de dialoog met de onderwaterwereld.

Een schaalmodel van het palingpark Oosterdok is tot en met 27 november 2022 te bezoeken in de tentoonstelling Vloeibare bouwsteen in Arcam.

Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Ravon en Stichting Brave New Works

Info & Tickets

Zaterdag 1 oktober 15.00 – 17.00 uur

Start programma in de entreehal OBA-Oosterdok BG en vervolg in het OBA-Theater 7e etage

Adres: Oosterdokskade 143 Amsterdam

Entree: 5,00 euro

Overwegend Nederlands gesproken