Vernieuwing in het recht: de Noordzee aan het woord

Ambassade van de Noordzee houdt oefenrechtbank in het Vredespaleis

De Ambassade van de Noordzee houdt op 6 oktober 2022 in het Vredespaleis in Den Haag een Moot Court: een oefenrechtbank. Tijdens deze oefening vraagt de Noordzee de rechter om een verklaring voor recht dat zij op dit moment onvoldoende wordt gerepresenteerd in Nederland.

Deelnemers uit de zee als getuigen

Tijdens dit experiment wordt onderzocht hoe niet-menselijke stemmen gehoord kunnen worden in een rechtszaal. Menselijke en niet-menselijke getuigen worden opgeroepen en spreken namens facetten van de Noordzee. Zij beargumenteren dat de Noordzee binnen bestaande wet- en regelgeving onvoldoende effectief gerepresenteerd is. Bij de verklaringen en getuigenissen van niet-mensen stellen we ons de vraag welke vorm deze bijdragen kunnen krijgen. Een Nederlandse rechter geeft een beschouwing op de gemaakte argumenten en op de manier waarop de aanklacht in bestaande juridische praktijken vorm kan krijgen.

Effectieve vertegenwoordiging 

Veel van de meest prangende vraagstukken zijn grens-, individu- en soort overschrijdend. Denk bijvoorbeeld aan opwarming van de aarde, verzuring van de zeeën en stikstofproblematiek. Toch benaderen we deze problemen nog altijd grotendeels vanuit de mens en de natiestaat. Zo is de grootste massa-extinctie sinds 65 miljoen jaar gaande, maar welk land voelt zich hier verantwoordelijk voor? Het probleem is dat mensen en natiestaten aan elkaar verantwoording schuldig zijn, niet aan het niet-menselijke leven. De Ambassade van de Noordzee stelt zich een democratie voor waarin niet-menselijk leven directer en effectiever vertegenwoordigd wordt, net als het leven van toekomstige mensen en niet-mensen.

Rechten voor Natuur

De bijeenkomst is geïnspireerd op de wereldwijde ontwikkelingen rondom rechten voor natuur, en de inmiddels vierhonderd mondiale juridische en politieke casussen. Lees hierover meer in het Compendium Rechten voor Natuur. Onlangs heeft het Spaanse parlement een wet aangenomen die de sterk vervuilde Spaanse lagune Mar Menor tot rechtspersoon benoemt: een primeur in Europa.

Over de Ambassade van de Noordzee

De missie van de Ambassade van de Noordzee is om naar de zee te luisteren en deze te verbeelden en representeren als volwaardige politieke speler. Met 2030 als stip op de horizon, is een route uitgestippeld waarbij we eerst gaan leren luisteren naar de zee, vervolgens leren spreken met, om ten slotte te kunnen onderhandelen namens de zee en het leven in de zee.

Aanwezig in de oefenrechtbank: namens de Nederlandse staat mr. Thomas Rammelt en namens de Noordzee mr. dr. Laura Burgers, en Isabella Brand, jurist en werkzaam als rechter bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden;
Redactie en samenstelling: Ambassade van de Noordzee / Christiane Bosman, Harpo ‘t Hart, Thijs Middeldorp, Carolijn Terwindt & Laura Burgers;
Met werk en bijdragen van: Ziega van den Berk, Xandra van der Eijk, Maarten Kleinhans, Darko Lagunas & Thijs de Zeeuw;
Productie: Giulia de Jong & Luca Naus  

Met dank aan: Vriendenloterij en Brave New Works

Kijk hier voor meer informatie en bio’s

Info & Tickets

Vredespaleis, Carnegieplein 2, Den Haag

Donderdag 6 oktober, 15.00 – 17.00 uur

Helaas is dit event uitverkocht. Wilt u op de wachtlijst komen mail dan graag naar: info@ambassadevandenoordzee.nl

Voertaal: Nederlands gesproken / Engels hand out aanwezig

Foto: Carnegie Foundation – Peace Palace