Vernieuwing in het recht: de Noordzee aan het woord

Op 6 oktober wordt in het Vredespaleis in Den Haag een Moot Court, een oefenrechtbank, georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst van de Ambassade van de Noordzee onderzoeken we hoe niet-menselijke stemmen gehoord kunnen worden in een rechtszaal. Het gaat hierbij om het experiment en niet om een rechterlijke uitspraak. We richten ons op de verklaringen en getuigenissen van niet-mensen en stellen de vraag welke vorm deze bijdragen kunnen krijgen. Hiervoor baseren we ons op rechtszaken uit het verleden waarin niet-mensen een belangrijke rol hebben gespeeld, en laten zo zien hoe niet-mensen juridisch vertegenwoordigd kunnen worden.

Tijdens de oefening verzoekt de Noordzee de Nederlandse staat haar een verklaring van recht te geven. De Noordzee wil niet langer als object behandeld worden waarover beslist wordt, maar wenst zich als zelfstandige entiteit te verhouden tot de Nederlandse Staat. Menselijke en niet-menselijke getuigen worden opgeroepen en spreken namens facetten van de Noordzee. Zij beargumenteren dat de Noordzee binnen bestaande wet- en regelgeving onvoldoende effectief gerepresenteerd is. De bijeenkomst is geïnspireerd op de wereldwijde ontwikkelingen rondom Rechten voor Natuur, en de inmiddels vierhonderd mondiale juridische en politieke casussen. Onlangs heeft het Spaanse parlement een wet aangenomen die de sterk vervuilde Spaanse lagune Mar Menor tot rechtspersoon benoemt: een primeur in Europa.

Met medewerking van: Ziega van den Berk, Christiane Bosman, Isabelle Brand, Laura Burgers, Xandra van der Eijk, Harpo ‘t Hart, Darko Lagunas, Thijs Middeldorp, Thomas Rammelt, Carolijn Terwindt & Thijs de Zeeuw. 

Met dank aan: Vriendenloterij en Brave New Works

Info & Tickets

Vredespaleis

Carnegieplein 2, Den Haag

Donderdag 6 oktober, 15.00 uur

Entree: 7,50 euro

Voortaal: Nederlands

Foto: Carnegie Foundation – Peace Palace.