Dams Divide, Rivers Unite. Save Komarnica Protest Kamp

De Ambassade van de Noordzee en de Confluence of European Water Bodies steunen het Save Komarnica Protest Kamp, van 1-5 mei 2024 in Durmitor National Park, Montenegro. Verschillende waterlichamen van de Confluence of European Water Bodies zullen deelnemen aan dit vijfdaagse kamp aan de oevers van het Poscenskomeer.

Europa’s laatste wilde rivieren

De Komarnicarivier stroomt door een diepe kloof in de bergen van Durmitor in Montenegro. In sommige delen van dit unieke onaangeraakte ecosysteem, waar de laatste wilde rivieren van Europa stromen, werden pas in 1965 de eerste menselijke voetstappen gezet. Lokale activisten protesteren tegen de geplande bouw van een waterkrachtcentrale, een ecocide van ongekende omvang. Door de stuwdam verandert niet alleen de natuurlijke loop van de rivier waardoor migratievissen zich niet meer kunnen voortplanten, tal van soorten zullen verdwijnen wanneer verschillende habitats onder water worden gezet. Stuwmeren zijn geen groen alternatief voor fossiele brandstoffen zoals de overheid beweert, maar voegen juist CO2 toe aan de atmosfeer. Het onder water zetten van land leidt tot de afbraak van micro-organismen, waardoor chemische reacties ontstaan die methaan produceren. Terwijl de overheid de waterkrachtcentrale propageert als ‘publiek belang’, worden boeren in de omgeving voor een schamel bedrag gecompenseerd en zullen de verwachtte opbrengsten naar het buitenland verdwijnen.

Save Komarnica Protest Kamp

Het actiekamp is gericht op leren over de lokale ecologie en het steunen van zowel de Komarnicarivier als de mensen in de omringende dorpjes. Het kamp bestaat uit sportieve en culturele activiteiten zoals kayaken, raften, klimmen, mountainbiken, educatieve wandelingen in de natuur, en workshops op het gebied van traditionele agricultuur, folkloristische muziek, kunst en koken. Tijdens het kamp wordt met experts gewerkt aan strategieën en actieplannen voor een effectieve protestcampagne.

Confluence of European Water Bodies

De Confluence of European Water Bodies, een netwerk van waterlichamen uit heel Europa verenigt de krachten voor de juridische, culturele en politieke vertegenwoordiging van Europa’s rivieren, zeeën en meren. Deelnemende waterlichamen zijn: Akerselva (NO), Drina (SRB), Klarälven (SE), Loire (FR), Mar Menor (ES), Mediterranean Sea, Moraca and Tara rivers (ME), North Sea (NL), Pek (SRB), Rhône (CH), Senne (BE), Spree (DE), Tejo (PRT), Venice Lagoon (IT), Vistula (PL), Reuss (CH) en Viskan & Lake Vättern (SE).

De tweede editie van de Confluence of European Water Bodies staat gepland van 3-7 oktober 2024 in Venetie, in samenwerking met TBA21-Academy en Ocean Space. Daarover later meer.