Anguilla anguilla

Milieusocioloog Darko Lagunas vroeg zich af wat wij als mens kunnen leren van de paling. Voor de Ambassade van de Noordzee ging hij op zoek naar mensen met een bijzondere, belichaamde relatie met de paling. Als onderdeel van zijn etnografisch onderzoek maakte hij een serie korte, gefilmde portretten waarin ‘tolken van de paling’ een poging doen om antwoord te geven op deze vraag. De video’s zijn omlijst door een muurschildering van kunstenaar Dewy Elsinga / BUTTERFINGAZ, geïnspireerd op de vier metamorfosen van de paling.

Met: Theo Rekelhof, palingvisser; Erwin Winter, vismigratie-onderzoeker en Noam Youngrak Son, communicatie-ontwerper

De opening van Anguilla anguilla is aansluitend op het programma De smaak van de paling op 1 oktober om 15.00 uur in het OBA Theater. Info & aanmelden..

DE PALING IS OOK EEN AMSTERDAMMER

De Ambassade van de Noordzee luistert naar de stem van de Noordzee en het leven in zee. Zo ook naar de paling. Terwijl u dit leest, begint de volwassen paling aan een terugreis van 6.000 kilometer, van Amsterdam naar de Sargassozee. Hoe dragen we zorg voor een stad die ook het thuis van de paling is?

In het Oosterdok werken we aan een palingpark, een gemeenschappelijke ruimte voor mens en onderwaterwereld. In de OBA Oosterdok is van 1— 31 oktober 2022 het programma De paling is ook een Amsterdammer met video’s, workshops, kunst en film over de dialoog met de onderwaterwereld.

Met medewerking van: Femke Hermans, color grading; Blabla Sounds, audio; Giulia de Jong, productie.

Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst, RAVON, Stichting Brave New Works & Vislift  

Info & tickets

Fotogalerij OBA Oosterdok (eerste etage), Oosterdokskade 143 Amsterdam

Datum: 1 – 31 oktober 2022

Entree: gratis