Ambassade van de Noordzee wint Groeneveldprijs 2020

Prijsuitreiking in Kasteel Groeneveld te Baarn

Vrijdag 4 december 2020 om 16.00 uur

Volg hier de livestream,

In kasteel Groeneveld in Baarn wordt de twintigste Groeneveldprijs uitgereikt aan Arita Baaijens en de Ambassade van de Noordzee. De prijs gaat jaarlijks naar een persoon of organisatie die zich bijzonder inzet voor natuur en landschap en daarbij een afwijkend, kritisch geluid laat horen. Met de prijs wil de stichting Groeneveld het noodzakelijke debat over de waarde van de natuur en landschap bevorderen. Tot de winnaars behoorden eerder Willem Ferwerda (2019), Vroege Vogels (2018), Louise Fresco (2008), Matthijs Schouten (2003) en Geert Mak (2000).

Uit het rapport van de Stichting Groeneveld

Als de huidige klimaatmutaties ons één ding leren is het dat we onze relatie met de natuur zullen moeten heroverwegen. De schrikbarende achteruitgang van de biodiversiteit, de stikstofproblematiek, de klimaatverandering en de Corona-pandemie zijn allen geworteld in het gegeven dat we de natuur in de eerste plaats zijn gaan zien als een ruimte voor menselijk nut en gebruik. Als gevolg daarvan hebben we haar onder grote druk gezet en uitgeput, waardoor onze toekomst zeer onzeker is geworden.

De Ambassade van de Noordzee werd in 2018 opgericht om een stem te geven aan de Noordzee en haar bewoners. De oprichters waren hierbij geïnspireerd door het werk van de Franse filosoof Bruno Latour die stelt dat we het democratisch bestel zo zouden moeten uitbreiden dat niet-menselijke wezens daar ook een stem in hebben. Hij sprak over een Parlement der Dingen. Met dit uitgangspunt heeft De Ambassade van de Noordzee in talrijke innovatieve en tot de verbeelding sprekende projecten de rechten van de natuur aan de orde gesteld. Steeds weer wordt daarin de gebruikelijke scheiding die we maken tussen de handelingsbekwame, rechthebbende mens en een niet handelingsbekwame, rechteloze natuur kritisch bevraagd.

Arita Baaijens – bioloog, ontdekkingsreiziger en publicist – heeft in haar werk op baanbrekende wijze onderzoek verricht naar hoe landschap en natuur waargenomen en ervaren kunnen worden. In de Altai werkte ze samen met wetenschappers, kunstenaars en de lokale bevolking aan een project waarin verkend werd hoe voor de bewoners van de regio de stem van het landschap klinkt. In Papoea-Nieuw-Guinea onderzocht ze welke betekenis de bewoners van het tropische bos toekennen aan hun omgeving. In 2017 startte ze een project in eigen land, genaamd Paradijs in de Polder. Samen met bewoners, onderzoekers en beleidsmakers bracht ze in kaart wat het landschap ons te vertellen heeft. Onderdeel van het project is het Woordenboek van de Toekomstwaarin gevoelswoorden voor natuur en landschap een plaats krijgen.

Lancering ZEELUCHT – Wandeling aan de Noordzee

De Ambassade van de Noordzee grijpt de uitreiking van de Groeneveldprijs aan voor de lancering van het nieuwe, exclusieve parfum ZEELUCHT, samengesteld door geurkunstenaar Frank Bloem. ZEELUCHT is als een wandeling aan de Noordzee. Een verfrissende, zilte sensatie met de geur van helmgras, zeealsem, duinroos en den overspoelt de reukzintuigen. De geoefende neus neemt op de achtergrond een vleugje paardenvijg en een briesje teer waar. Ervaar hoe deze waaier aan geuren zich bij elke stap van de strandwandeling verder ontvouwt.

Met echt Noordzeewater. Ontwerp: Corine Datema

Laat je hier overtuigen door het testpanel!

Het parfum is nu te bestellen voor 65,00 €. Verzendkosten zijn 6,50 €.

Vandaag besteld betekent deze week een bijzonder kerstcadeau in huis!

BESTEL HIER EEN EXEMPLAAR VAN ZEELUCHT