De wereldwijde beweging groeit

De Ambassade van de Noordzee gaat een paar weken dicht, moe en voldaan van het luisteren en kijken naar de zee, en de manifestatie met badgasten, juristen, plankton, bruinvissen, vissers, de Belangenverstrengeling, en gesprekken over nationale en internationale ontwikkelingen.

Een van de resultaten van de recente manifestatie in Den Haag en Scheveningen is de start van een tweejarig onderzoek naar de juridische, culturele en politieke betekenis van de internationale voorbeelden van rechtsposities voor het niet-menselijke, zoals Lake Erie in Amerika, de Ganges in India en de Whanganui-river in Nieuw Zeeland. Het doel is om samen met verschillende onderzoekers de diverse nieuwe juridische structuren goed te doorgronden en de praktische werking van de rechtspositie nauwlettend te volgen. Op 28 september gaan we tijdens de bijeenkomst Climate Justice for a Living Ocean in Venetië op zoek naar Europese partners voor dit onderzoek.

Maar nu dus even een zomerpauze. Voor wie al vooruit wil kijken: op 14, 15 en 16 november ben je van harte welkom bij ons programma in en rond IJmuiden, Zaandam en Amsterdam. De uitnodigingen volgen in september. En voor wie het menselijke beleids- en organisatienetwerk rond de zee beter wil leren kennen: Rijkswaterstaat organiseert de Noordzeedagen op 3 en 4 oktober.

Bijgaande foto’s zijn op 11, 12 en 13 juli gemaakt door Casper van der Linden, Laurens van Putten en Rik van Santen. Waarvoor dank!

We wensen je een heerlijke zomer.

Hartelijke groet,

Anne van Leeuwen, Harpo ‘t Hart en Thijs Middeldorp