Eerlijke strijd voor Europa’s laatste wilde rivieren

Confluence of European Water Bodies steunt Protest Camp Save Komarinca in Montenegro

Elk waterlichaam vertelt haar eigen verhaal. De waterverhalen van Montenegro zijn even wonderbaarlijk als onbekend. Van de duistere draaikolken in het onwaarschijnlijk blauwe Zwarte meer bij Žabljak, tot de vele natuurlijke bronnen en watervallen in Durmitor National Park. Van de Tararivier die door een kilometer diepe kloof kronkelt, tot het zoete water van de ondergrondse rivieren die mengen met de Adriatische zee in de fjorden bij Kotor bay. Het bergachtige en dunbevolkte Montenegro kent relatief weinig industrie en intensieve landbouw. Dat maakt dat door het land verschillende wilde rivieren vrij kunnen stromen – enkele van de laatste in Europa. Zonder dammen, kades of omleidingen, bieden deze rivieren zowel schoon drinkwater als een habitat aan honderden organismen.

Save Komarnica Protest Camp

Maar deze unieke wilde staat van zijn wordt bedreigd. Om die reden verzamelden Montenegrijnse activisten, gesteund door enkele afgevaardigden van de Ambassade van de Noordzee en de Confluence of European Water Bodies van 1 – 5 mei 2024 aan de oevers van het Poscenskomeer om te protesteren tegen de bouw van de geplande waterkrachtcentrale in de Komarnicarivier. De overheid belooft de lokale bevolking in dit dunbevolkte gebied compensatieregelingen en banen. En hoewel de aanleg van deze stuwdam een verwoestende en onomkeerbare impact zal hebben op het gehele ecosysteem zijn bewoners niet ongevoelig voor deze – zoals het uitgelegd wordt – economische impuls. Veel mensen in de regio voelen zich vergeten en willen mee in de economische ontwikkelingen. Het actiekamp richt zich daarom op het exploreren van duurzame alternatieven voor ondernemerschap en ontwikkeling van nieuw potentieel zoals: ecolodges, ecotoerisme, kayaktours, bergsporten of onderhoud van natuurparken waar de big five (adelaar, beer, wolf hert en everzwijn) relatief onbekommerd leven.

‘Koester dit zo zeldzame ongerepte waterecosysteem’ willen wij Montenegro vanuit de rest van Europa toeroepen. Maar hoe kunnen we dat doen zonder ons schuldig te maken aan een vorm van moreel kolonialisme? De Confluence of European Water Bodies zal de strijd van de lokale Montenegrijnse activisten naar beste kunnen steunen en helpen onderzoeken wat rechtspersoonlijk voor deze laatste wilde rivieren van Europa zou kunnen betekenen.

Confluence of European Water Bodies

De Confluence of European Water Bodies, een netwerk van waterlichamen uit heel Europa verenigt de krachten voor de juridische, culturele en politieke vertegenwoordiging van Europa’s rivieren, zeeën en meren. Deelnemende waterlichamen zijn: Akerselva (NO), Drina (SRB), Klarälven (SE), Loire (FR), Mar Menor (ES), Mediterranean Sea, Moraca and Tara rivers (ME), North Sea (NL), Pek (SRB), Rhône (CH), Senne (BE), Spree (DE), Tejo (PRT), Venice Lagoon (IT), Vistula (PL), Reuss (CH) en Viskan & Lake Vättern (SE).

De tweede editie van de Confluence of European Water Bodies staat gepland van 3-7 oktober 2024 in Venetië, in samenwerking met TBA21-Academy en Ocean Space. Daarover later meer.