Audiotour Leer de paling kennen in het Oosterdok

Concept en regie: Thijs de Zeeuw; Audio: Jesper Buursink. Met verhalen van: Maarten Erich; Thijs de Zeeuw; Nico Kras; Tjesse Riemersma; Jelle Havinga; Sheng-Wen Lo; Jesse de Bont & Max Dijkstra

In opdracht van de Ambassade van de Noordzee en onderdeel van Stem voor de Paling in de tentoonstelling EndLESS Amsterdam in ARCAM, tot en met 28 februari 2021.

De audiotour Leer de paling kennen in het Oosterdok van de Ambassade van de Noordzee neemt je mee op een wandeling langs de hoogte- en dieptepunten uit het fascinerende leven van de paling. Beluister op zes locaties rondom het Oosterdok en op het Marineterrein in Amsterdam gesprekken van radiomaker Jesper Buursink met mensen die ieder vanuit een eigen perspectief vertellen over leven, lijden en liefde van de paling.

De route is hier te volgen via Izi Travel.

1. De paling: een portret

De wandeling begint op de kop van NEMO, een belangrijke ‘kaap’ op de trekroute van de paling. Hier introduceert aquatisch ecoloog Maarten Erich de paling en licht hij een tipje van de sluier op over haar mysterieuze leven vol metamorfosen, eigenaardigheden en topprestaties. Beluister zijn verhaal hier via soundcloud.

2. Het Palingpark

Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw vertelt over het belang van een Palingpark, een ontmoetingsplek voor mens en paling. Maar hoe doe je dat eigenlijk: ontwerpen voor een paling? En waarom zou die ontmoetingsplek juist hier achter ARCAM moeten komen? Beluister zijn verhaal hier via soundcloud.

3. Broodje paling

Nico Kras van Viskraam Kras Haring verkoopt haring èn paling tegenover het Scheepvaartmuseum. Hij vertelt over de regulering van palingvangst; het verschil tussen wilde- en kweekaal en de schimmige handel in glasaaltjes. Beluister zijn verhaal hier via soundcloud.

4. Homeland voor de aal

In het dok naast Pension Homeland nemen Jesse de Bont en Max van Dijkstra van Reef-systems je mee in het water van het Oosterdok. Hier zijn recent de eerste palingwoningen afgezonken. Een modulair systeem zorgt voor meer variatie onderwater en stimuleert daarmee de biodiversiteit. Beluister hun verhaal hier via soundcloud.

5. Herrie onderwater

De stad is ook voor de paling een drukke plek. Zeker als je bedenkt dat het dier niet alleen hoort met haar oren maar met haar hele lijf. Filosofen Tjesse Riemersma en Jelle Havinga proberen een voorstelling te maken van wat een paling zou horen in de stad. Beluister hun verhaal hier via soundcloud.

6. F/EEL het leven van een paling

Kunstenaar Sheng-Wen Lo vertelt over de interactieve installatie F/EEL, van 20 november – 6 december 2020 in de Schietbaan op het Marineterrein. Hier kun je ervaren hoe het is om te leven in een wereld die niet ontworpen is voor mensen; net zoals de paling zich worstelt door een wereld – vol sluizen, gemalen en dammen – die niet ontworpen is op haar bestaan. Beluister zijn verhaal hier via soundcloud.

Foto’s: Sanne Couprie en Nichon Glerum