Tour door de tentoonstelling stemmen van de Noordzee in de studio van Nemo

Van 21 – 25 november 2020 was de tentoonstelling Stemmen van de Noordzee te bezoeken in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam. Hier kon je ontdekken hoe de Ambassade van de Noordzee met kunst, wetenschap & beleid onderzoekt hoe de zee in onze politiek vertegenwoordigd kan worden. Laat je rondleiden in de video hieronder!

De Ambassade van de Noordzee is opgericht om de Noordzee en het leven in zee een stem te geven. Planten, dieren en microben geven onze wereld vorm. IJsbergen maken mede onze kustlijnen, insecten bepalen onze landbouwopbrengst en microben onze gemoedstoestand. Niet-mensen zijn politieke actoren, maar worden niet direct politiek vertegenwoordigd. Politici leggen verantwoording af aan elkaar, niet aan het niet-menselijke leven. In onze samenleving is sprake van een representatiecrisis van niet-mensen. Een die zich uit in een steeds groter verlies van planten, dieren en microben.

Politieke vertegenwoordiging

Om te komen tot een effectieve vertegenwoordiging van niet-mensen, moeten we eerst leren om naar hen te luisteren. Passende zintuigen, of het juiste referentiekader om de zee en haar bewoners te verstaan, hebben wij nauwelijks. In onze onwetendheid denken we dan al snel dat er niets te horen is en dichten we vooral betekenis toe aan menselijke geluiden. De Ambassade van de Noordzee ontwerpt daarom luistermethoden die ruimte maken voor nieuwe vormen van politieke vertegenwoordiging.

Noordzeecasussen

In 2020 zijn drie teams gestart met veldwerk. Team Onderwatergeluid maakt via metingen en opnames een voorstelling van het geluidslandschap onder water en de impact hiervan op het zeeleven. Team Toekomst van de Delta speculeert over nieuwe manieren van samenleven en ruimtelijke ordening rondom de Oosterschelde. Team Stem voor de Paling tot slot, onderzoekt hoe we de belangen van de paling kunnen laten meewegen in de Amsterdamse politiek en infrastructuur.

Met bijdragen van Jesper Buursink, Xandra van der Eijk & Katja Philippart (Onderwatergeluid); Maarten Erich, Thijs de Zeeuw & Sheng-Wen Lo ism Yi-Fei Chen (Stem voor de Paling); Theun Karelse, Maarten Kleinhans & Darko Lagunas (Toekomst van de Delta); Frank Bloem, Axel Coumans, Harpo ’t Hart & Valerie van Leersum. En de finalisten van de ontwerpwedstrijd Geef Stem aan de Noordzee.

ORGANISATIE & partners#

Team: Samenstelling: Harpo ‘t Hart & Thijs Middeldorp; Communicatie & ontwikkeling: Christiane Bosman; Productieleider: Floortje Halters; Grafische vormgeving: Corine Datema; Ruimtelijke vormgeving: Tim Vermeulen; Productie-assistent: Leon Papa Pereira; Regie & bewerking: Jose Biscaya; Camera: Joao Costa

Partners Welkom in het Parlement van de Dingen: Ambassade van de Noordzee & Stichting Internationale Spinozaprijs ism ARCAM; BOOM Uitgevers; Building Conversation; De Balie; Felix Meritis; Filosofie in Den Haag; Garage Rotterdam; Katholieke Universiteit Leuven; Marineterrein/ Living Art Lab; NEMO; Radboud Universiteit Nijmegen; Schrijversvakschool Groningen; Spui25, University of Twente & Zone2Source

met dank aan

Amarte Fonds; Amsterdams Fonds voor de Kunst; ASML; Bankgiro Loterij Fonds; Barco; DPG Media; Gemeente Amsterdam; Gravin van Bylandt Stichting; Iona Stichting; imec; Fiction Factory; K.F. Hein Fonds; Marineterrein/ Living Art Lab; NEMO; Pauline Fonds; Pauwhof Fonds; Prins Bernhard Cultuurfonds; SHV; Stichting Dialoog; Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Televic & Van Dijk

Foto’s: Casper van der Linden