stemmen van de Noordzee: tentoonstelling ambassade van de Noordzee in de studio van Nemo

Met bijdragen van onder andere: Frank Bloem, Jesper Buursink, Axel Coumans, Antoin Deul, Maarten Erich, Xandra van der Eijk, Mirthe Frese, Harpo ’t Hart, Bram Joanknegt, Theun Karelse, Maarten Kleinhans, Darko Lagunas, Bruno Latour, Sheng-Wen Lo ism Yi-Fei Chen, Katja Philippart, Thijs de Zeeuw en de finalisten van de ontwerpwedstrijd Geef Stem aan de Noordzee. Bij Boom Uitgevers verschijnt een publicatie met essays van Laura Burgers, Eva Meijer, Evanne Nowak en een interview met Bruno Latour door de Ambassade van de Noordzee.

Tussen 20 – 27 november is er van alles te beleven in en rondom het Oosterdok en het Marineterrein in Amsterdam-Centrum. In multimediale presentaties in De Studio van NEMO, de Schietbaan en ARCAM Architectuurcentrum is het veld- en luisterwerk van de Ambassade van de Noordzee te horen, zien, ruiken en voelen.

Kunst, ontwerp, wetenschap en beleid in de studio van nemo

De Ambassade van de Noordzee is opgericht in 2018 om een stem te geven aan de Noordzee en haar bewoners. Om niet-mensen te kunnen representeren, moeten we eerst leren om naar hen te luisteren. Wij zijn mensen met een lijf, een hoofd, oren, ogen, tastzin en een neus. Passende zintuigen, of het juiste referentiekader om de zee en haar bewoners te verstaan, hebben wij nauwelijks. In onze onwetendheid denken we dan al snel dat er niets te horen is en dichten we vooral betekenis toe aan menselijke geluiden. De Ambassade van de Noordzee ontwerpt daarom luistermethodes die ruimte maken voor nieuwe vormen van politieke vertegenwoordiging.

In De Studio van NEMO is van 20 – 27 november in de tentoonstelling Stemmen van de Noordzee van alles te leren over de manier waarop de Ambassade onderzoek doet. Kunst, ontwerp, wetenschap en beleid worden daarbij ingezet om de diepte, diversiteit en bewegingen van de Noordzee te onderzoeken en te representeren. Team Onderwatergeluid maakt via metingen en opnames een voorstelling van het geluidslandschap onder water. Wat is de impact van deze antropogene geluiden op het zeeleven? Bij team Toekomst van de delta speculeren we over toekomstige scenario’s voor de Oosterschelde wanneer we ook de belangen van niet-menselijke deltagemeenschappen meenemen. Ook de winnende voorstellen van de studentenontwerpwedstrijd Geef stem aan de Noordzee zijn in de tentoonstelling te zien. We ontvangen er de Franse denker en laureaat van de Spinozalens 2020 Bruno Latour tijdens een meet & greet met scholieren en studenten en er is een programma met wandelingen, rondleidingen en gesprekken voor leken en experts. Binnenkort vind je hier een overzicht van het programma.

MEER RONDOM HET OOSTERDOK

Wandel voor of na een bezoek aan de tentoonstelling in NEMO naar de nabijgelegen Schietbaan op het Marineterrein. In de interactieve installatie F/eel van de Taiwanese kunstenaar Sheng-Wen Lo ondervind je aan den lijve wat de paling op zijn levensreis beleeft. Aan de overkant van het Oosterdok leer je in ARCAM Architectuurcentrum meer over het onderzoek Stem voor de paling als onderdeel van de tentoonstelling EndLESS Amsterdam. Hier krijg je vanuit het perspectief van de paling een beter begrip van het onderwaterlandschap en van mogelijke oplossingen voor verbetering.

WELKOM IN HET PARLEMENT VAN DE DINGEN 18 – 27 november

Deze activiteiten zijn onderdeel van de manifestatie Welkom in het Parlement van de Dingen die de Ambassade van de Noordzee samen met de Stichting Internationale Spinozalens en vele partners organiseert. Aanleiding is de uitreiking van de Spinozalens 2020 aan de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour uit handen van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, op 24 november 2020 in Cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam.

Latours denken over de politieke representatie van niet-mensen in een ‘parlement van de dingen’ is een inspiratiebron voor velen en daarom aanleiding voor een serie educatieve projecten en publieksactiviteiten bij onder andere Radboud Universiteit Nijmegen, Spui25, Filosofie in Den Haag en de Schrijversvakschool Groningen. Verschillende middelbare scholen nemen deel aan het onderwijsprogramma Het Parlement in de klas en voor studenten werd de ontwerpwedstrijd Geef stem aan de Noordzee georganiseerd.

Lees over de manifestatie op www.parlementvandedingen.nl