De stem van de Noordzee genomineerd voor de Socratesbeker

De essaybundel De Stem van de Noordzee. Een pleidooi voor vloeibaar denken bij Boom uitgevers is genomineerd voor de Socratesbeker, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur(s) van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

In De stem van de Noordzee. Een pleidooi voor vloeibaar denken staan essays van Laura Burgers, Eva Meijer, Evanne Nowak en de Ambassade van de NoordzeeIn het antropoceen zijn mensen, planten, dieren en dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit vraagt om nieuwe vormen van vertegenwoordiging in politiek, recht, ethiek en taal. De Ambassade van de Noordzee vroeg drie auteurs vanuit het idee van filosoof Bruno Latour om dieren en dingen een stem te geven, te onderzoeken hoe de Noordzee over zichzelf zou kunnen beschikken.

Een eerste stap in het erkennen van niet-mensen als politieke actoren is onszelf toe te staan te rouwen om hun verdwijning. Evanne Nowak maakt ruimte voor gevoelens van klimaatdepressie en eco-angst en vraagt zich af wat een samenleving is in tijden van ecologische ontwrichting. Eva Meijer wijst vervolgens op het belang van luisteren naar de zee: om niet-mensen als de Noordzee te representeren, moeten we allereerst naar hen leren luisteren. Ten slotte onderzoekt jurist Laura Burgers of de Noordzee een eigen rechtspersoon zou kunnen zijn, zoals in sommige landen al het geval is voor bos- sen en rivieren. Zo komt in dit boek het beste uit de filosofie, de literatuur en het recht samen om de Noordzee een eigen stem te geven.

Prijs: €17,50 (inclusief btw en exclusief verzendkosten)

Bestel hier een exemplaar.